bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Punjeni Patlidžan»Punjeni patlidžan sa bulgurom

Punjeni patlidžan sa bulgurom

Nevena Blajeva IvanovaNevena Blajeva Ivanova
Pomoćnik kuvara
130571330
Punjeni patlidžan sa bulgurom
Fotografije: Nevena Blajeva Ivanova
1 / 4
28/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Interesantna ideja za punjeni patlidžan sa bulgurom"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 3 komada
  • za mazanje
  • beli luk - 4 - 5 čenova, sitno iseckan
  • kumin - 1 i 1/2 kašičice
  • korijander - 1 1/2 kašičice
  • čili - 1 kašičica /po želji/
  • dimljena aleva paprika - 1 i 1/2 kašičice
  • kora od limuna - 3 supene kašike
  • maslinovo ulje - 100
  • ml
  • so - 3 kašičice
  • za nadev
  • bulgur - 300 g
  • maslinovo ulje - 6 supenih kašika
  • masline - 150 g, bez koštica
  • suve brusnice - 150 g
  • mladi luk - 6 strukova
  • menta - 3 supene kašike
  • orasi - 5 - 6 supenih kašika, mrvljeni
  • prilikom serviranja
  • ceđeno kiselo mleko
  • limun
  • čili
  • sos od nara
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte rernu na 200 stepen i pripremite odgovarajući pleh za pečenje. Operite patlidžane i prepolovite ih na dva dela po dužini. Napravite duboke, romboidne proreze u mesu svake polovine.

Pomešajte sve sastojke za premazivanje u posudi. Rasporedite smesu preko patlidžana i duboko utrljajte u mesom.

Stavite patlidžan sa isečemon stranom na gore u pleh i pecite dok ne omekša, oko 30 minuta.

Dok se patlidžan peče, potopite bulgur u mlaku vodu da omekša, nakon toga ocedite.

Ugrejte maslinovo ulje u širokom tiganju i prebacite mekani i oceđeni bulgur. Dodajte so po ukusu i malo sotirajte. Dodajte borovnice i masline i kuvajte još minut-dva.

Na kraju dodajte mladi luk, sitno isečenu mentu i orahe i kuvajte još minut. Isključite ringlu i skinite tiganj sa strane.

Kad patlidžan omekša, izvadite iz rerne i pritisnite kašikom da biste mogli lakše da ih napunite.

Napunite pripremljenim nadevom i servirajte sa ceđenim kiselim mlekom, pospite čilijem, limunom po želji i prelijte sosom od nara. Ukrasite punjeni patlidžan sa listićima sveže mente i majčine dušice!

Punjeni patlidžan sa bulgurom je veoma ukusno jelo!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: