Način pripreme
Rerna - 200 stepeni
Ravna posuda za pečenje i pokrivena papirom.
TESTO:
Pomeša se kisela pavlaka sa sodom i ostavlja se da naraste oko 10 minuta. Maslac se muti mikserom dok ne pobeli oko 7-8 minuta, dodaje se šećer. muti se dok ponovo ne pobeli, dodaje se prstohvat soli, jaja, pavlaka sa sodom i u porcijama se dodaje u brašno.
Zamesi se testo, izvadi se iz posude i preko brašna se zamesi dok ne postane meko, glatko i neljepljivo testo. Formira se velika lopta testa. Deli se na 8-9 lopti, može i više, jednaki delovi, oblikuju se pogače, pokrivaju se folijom i ostavljaju se u frižideru minimum 2 sata ili najbolje tokom jedne noći.
Ohlađene lopte se razvijaju tanko pomoću oklagije oko santimetar na ravnoj posudi za pečenje koja je pokrivena papirom za pečenje. Stavljaju se u posudu za pečenje, izbuše se viljuškom i peku se na 200 stepeni 7 do maksimum 10 minuta ili dok ne dobiju zlatastu boju. Izvade se i ohlade potpuno. Nakon toga nožem se izravnaju strane. Izresci se sačivaju.
KREM:
Sveže mleko i šećer se zagrevaju na ringli, dodaje se brašno u malim porcijama, vanila i kašika alkohola. Ostavlja se da se kuva dok se ne dobije gust krem uz neprestano mešanje. Mikserom, dok je jop blago topao krem, se muti u težak i gust krem i dodaje se kašika po kašika karamel mleka. Ohladi se potpuno.
Meki maslac se muti mikserom oko 10 minuta. U njega se dodaje kašika po kašika krema sa kondenzovanim mlekom. Treba da se dobije gust i težak krem.
Kora od kora se stavlja na širok i ravan tanjir za serviranja, raspoređuje se krem svuda, poklapa se drugom korom, krem i tako do poslednje kore, koja se takođe maže kremom, isto i strane torte.
Izresci od torte se stavljaju u blender i samelju se u mrvice. Oo izboru može da se doda i kašika kakaa.
Čokolada se narenda na krupno rende i izdašno se posipa odozgo. Po izboru može da se pomeša sa delom mrvica od torte, a drugo deo mrvica se zalepi po zidovima torte.
Gotova torta se ostavlja na sobnij temperaturi oko 4 sta, nakon toga se čuva u frižideru. Torta može da se spremi dva tri dana ranije, ostaje dugo sočna i što više stoji sve je lepša.
Jermenska torta Mikado je sa osnovnim sastojicma, nije teška za spremanje, pokazujem je u tradicionalnoj varijanti i uvek je u velikoj količini, to što predlažem u receptu odgovara za 2400 grama. U Ukrajini se uvek sprema za Novu godinu i najbolje je da se pravi nekoliko dana ranije, tako se kore napoje i torta je mnogo sočna.