Način pripreme
Pšenica belija se opere i stavi u lonac. Sipati vodu koja je najmanje četiri prsta iznad pšenice.
Kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući i ne dozvolite da voda ispari.
Ako je potrebno, dopunite vodom. Kuvajte oko 30 minuta ili dok potpuno ne omekša.
Neapsorbovana voda koja je ostala nakon kuvanja se odvaja u posudu. U drugu posudu prebacite 1/3 pšenice sa malo vode i izgnječite ili istrljajte kroz cediljku.
Skrob se rastvara u malo preostale vode i vraća u lonac sa preostalim celim zrnom pšenice.
Zgnječenu pšenicu vratite u šerpu zajedno sa šećerom, suvim grožđem, suvim brusnicama, ružinom vodicom, cimetom, seckanim orasima i lešnicima.
Šerpa sa unikatnom supom se vraća na šporet na 2-3 minuta, nakon čega se gotova božićna supa anuš abur raspoređuje u posude ili čaše.
Probajte Božić u šoljama!
Pogledajte još ukusnih predloga za deserte u šoljama ili ove poslastice iz jermenske kuhinje.