Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Seoski hleb u pećnici

Seoski hleb u pećnici

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Seoski hleb u pećnici
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Samo zamislite buđenje ujutru uz aromu tek ispečenog domaćeg seoskog hleba - a sad zapišite recept, jer vam ga dajemo"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g + za dodatno mešanje i posipanje
  • kvasac - 10 g, živ
  • voda - 190 ml
  • so - 2 prstohvata
  • ulje - za mazanje
* merne jedinice

Način pripreme

Nema svako obično domaćinstvo na raspolaganju pećnicu u kojoj bismo mogli da ispečemo jedan autentičan seoski hleb.

Zbog toga možemo da imitiramo takav primenjujući jedan jednostavan metod.

Evo i kako da napravimo sjajan hleb na dva načine, u zavisnosti od toga čime raspolažemo.

Počnite dan ranije, mešajući uveče 80 g brašna sa 90 ml vode i polovinom kvasca. Dobro promešajte u gustu kašicu i stavite u frižider u dobro zatvorenu posudu tokom jedne noći.

Sledećeg dana izvadite preferment na sobnu temperaturu i nastavite sa receptom.

Prosejte preostalih 170 g brašna u posudu i pomešajte sa solju. Napravite udubljenje i u njega sipajte 110 ml vode, prethodno blago zagrejane.

Namrvite pet grama kvasca i stavite naraslo testo - kašicu od prethodne noći. Mešajte intenzivno.

Zamesite testo na radnoj površini posipajući ruke brašnom i dodajući još brašna - samo po malo u početku. Testo je meko, ali to je cilj i da tokom mešenja prestane da se lepi. Da bi bilo lakše možete da koristite špatule za testo. Vreme trajanja procesa treba da bude bar 10 minuta.

Oblikujte u loptu i vratite u posudu, prethodno namazanu. Pokrijte krpom i ostavite da naraste jedan sat.

Naraslo testo prihvatite sa jedno kraja, izvucite na gore i presavijte, uradite isto i sa drugim karajem okrećući posudu. Ostavite da odstoji bar 30 minuta i ponovite proceduru.

Stavite testo na nabrašnjenu površinu neravnim delom na gore. Pokrijte čistom krpom i ponovo sačekajte da naraste oko sat. Može da vam se učini kao igra, ali to je tajna ovog lepog hleba i vredi izdvojenog vremena.

Tokom poslednjeg rasta vreme je da pripremite pećnicu, ako ćete raditi na klasičan način.

Varijanta 2

Za drrugu - alternativnu varijantu, zagrejte rerni na 220 stepeni sa posudom za pečenje unutra da se zagreje. Kada dostigne potrebnu temperaturu stavite sloj papira za pečenje u posudu.

Narasli hleb uhvatite pomoću tanjira na kome se nalazi i okrenite u posudu u rerni. Naprskajte zidove vodom i zatvorite vrata. Tako pecite 10 minuta i smanjite na 200 stepeni još oko 25 minuta ili dok ne dobije lepu zlatastu preplanulost.

Za drugu - da kažemo pravu varijantu, sa pećnicom nastavite na sledeći način:

Proverite da li je dobra temperatura ubacujući unutra na ploču malo brašna. Ono treba da porumeni ako je toplina unutra pogodna za pečenje hleba. Ako brašno ostane belo, treba da povećate jačinu vatre i obrnuto - ako ozgori brzo - da sačekate da temperatura spadne.

Stavite hleb pomoću nabrašnjene lopate, zatvorite vratanca i pecite oko 40-45 monuta ili dok ne dobije lepu preplanulost.

Gotov raskošan seoski hleb u pećnici ostavite da se ohladi na rešetki i isecite na vašoj trpezi.

Savet: Koristite brašno sa visokim sadržajem glutena.

Tajna je osim u metodi spremanja, i u jakoj hidrataciji testa. Ako stavite više brašna da biste lakše zamesili, rezultat neće biti taj koji bi trebalo.

*Uprkos na izgled maloj količini testa, ovaj hleb naraste i bude povelik i mnogo lagan.

Srećno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: