Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Krem supe»Supa od paradajza»Čorba od paradajza na turski način

Čorba od paradajza na turski način

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Čorba od paradajza na turski način
Fotografije: Sevdalina Irikova
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Želimo vam prijatno uz tursku čorbu od paradajza koja se jede u jednom dahu"

Potrebni sastojci

  • čeri paradajz - 25 komada
  • bujon od povrća - 1 litar
  • paradajz pire - 1 kašika, koncentrat
  • melasa od nara - 1 kašika
  • šargarepa - 1 komad
  • crveni luk - 1 glavica
  • praziluk - 1 struk, 10 cm, beli deo
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • rezanca - 80 g
  • maslinovo ulje - 4 - 5 kašika
  • origano - 2 - 3 prstohvata, osušena biljka
  • kumin - 1 prstohvat
  • ruzmarin - 3 struka, svež
  • so
  • šećer - malo za balans
* merne jedinice

Način pripreme

Očistimo i operemo povrće. Isečemo šargarepu i praziluk na srednje kocke i dinstamo ih u 3 kašika masnoće oko 5 minuta.

Dodajemo paradajz pire, origano i kumin.

Prelivamo bujonom od povrća i ostavljamo da se krčka na srednjoj vatri pod poklopcem.

Paradajz prepolovimo na pola i stavljamo u posudu za pečenje na papir za pečenje.

Posipamo solju, malasom od nara, maslinovim uljem i strukovima ruzmarina.

Luk takođe sečemo na pola i poređamo ga uz paradajz omotačem na gore.

Čenove belog luka dodajemo sa ljuskama.

Pečemo u zagrejanoj rerni oko 15 minuta na 180 stepeni.

Sklanjamo ljusku paradajza, luka i belog luka, kao i listiće ruzmarina.

Vraćamo ih u čorbu od paradajza i ostavljamo još 15 minuta da se stope ukusi.

Čorbu pasiramo dok ne postane glatka i začinimo je sa malo soli i šećera.

Vraćamo čorbu na riglu i dodajemo rezanca.

Turska čorba se krčka još 5-10 minuta i isključuje se.

Serviramo pardajz čorbu na turski način toplu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: