Način pripreme
Jagnjeće mleveno meso pomešamo sa polovinom pirinča, prethodno opranim i oceđenim od vode.
Dodajemo sitno iseckani korijander i rendanu koru od pola citrusa. On će obogatiti ukuse, daju svež miris citrusa i mediteranskog ukusa.
Zamesimo dobro mleveno meso i ostavljamo da odstoji jednu noć u frižideru.
Od dobijene smese oblikujemo loptice, ruke potopimo u sirće.
Crni luk, šargepu i paprike sečemo na kockice srednje veličine.
Paradajz prepolovimo i očistimo od semenki. Isečemo sitno ili izrendamo krupnije.
U šerpi sa dinstanom biljnom mašću dinstamo povrće - luk, papriku i šargarepu.
Dodajemo koren peršuna, dimljenu alevu papriku, zrna bibera i prelivamo toplom bujonom.
Kuvamo na jakoj vatri 6-7 minuta, i nakon toga smanjujemo tempraturu i dodajemo loptice od mlevenog mesa.
Čorba se krčka na umerenoj vatri i nakon 15 minuta dodajemo preostali pirinač i paradajz.
Začinimo solju, ako procenite da je tečnost isparila možete dodati malo toplog bujona ili vodu.
Čorba sa lopticama je gotova za zapršku, pomešamo kiselo mleko i žumanca. Izjednačimo smesu, dodajemo joj deo bujona iz čorbe.
Dodajemo zapršku i isključujemo ringlu. Serviramo toplu, začinjenu biberom i sokom od limuna.
Ukrašavamo svežim korijanderom.