Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Čorba sa lopticama od mesa»Čorba sa lopticama na turski način

Čorba sa lopticama na turski način

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Čorba sa lopticama na turski način
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
11/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Takvu čorbu sa lopticama smo vam pripremili da ćemo pokupiti sve poene, samo da je probate"

Potrebni sastojci

  • začinjavanje mlevenog mesa
  • jagnjeće meso - 500 g
  • pirinač - 1 šolja za kafu
  • kumin - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • limun - ½ komada, kora limuna
  • korijander - 4 - 5 strukova
  • sirće - prilikom valjanja mlevenog mesa
  • sastojci za supu
  • luk - 1 velika glavica
  • paprike - 1 komad, crvena
  • šargarepa - 1 komad
  • paradajz - 2 komada
  • teleći bujon - 1.300 l
  • biljni maslac - 50 ml
  • biber - 10 komada, u zrnu
  • dimljena aleva paprika - 1 kašičica
  • peršun - koren
  • sastojci za zapršku
  • kiselo mleko - 1 šolja za kafu
  • žumanca - 2 komada
  • biber
  • kumin - za posipanje
  • sok od limuna - za začinjavanje
  • korijander - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Jagnjeće mleveno meso pomešamo sa polovinom pirinča, prethodno opranim i oceđenim od vode.

Dodajemo sitno iseckani korijander i rendanu koru od pola citrusa. On će obogatiti ukuse, daju svež miris citrusa i mediteranskog ukusa.

Zamesimo dobro mleveno meso i ostavljamo da odstoji jednu noć u frižideru.

Od dobijene smese oblikujemo loptice, ruke potopimo u sirće.

Crni luk, šargepu i paprike sečemo na kockice srednje veličine.

Paradajz prepolovimo i očistimo od semenki. Isečemo sitno ili izrendamo krupnije.

U šerpi sa dinstanom biljnom mašću dinstamo povrće - luk, papriku i šargarepu.

Dodajemo koren peršuna, dimljenu alevu papriku, zrna bibera i prelivamo toplom bujonom.

Kuvamo na jakoj vatri 6-7 minuta, i nakon toga smanjujemo tempraturu i dodajemo loptice od mlevenog mesa.

Čorba se krčka na umerenoj vatri i nakon 15 minuta dodajemo preostali pirinač i paradajz.

Začinimo solju, ako procenite da je tečnost isparila možete dodati malo toplog bujona ili vodu.

Čorba sa lopticama je gotova za zapršku, pomešamo kiselo mleko i žumanca. Izjednačimo smesu, dodajemo joj deo bujona iz čorbe.

Dodajemo zapršku i isključujemo ringlu. Serviramo toplu, začinjenu biberom i sokom od limuna.

Ukrašavamo svežim korijanderom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: