bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Sarme»Turske posne sarmice od lista vinove loze

Turske posne sarmice od lista vinove loze

marcheva14marcheva14
Početnik
998623k109
Turske posne sarmice od lista vinove loze
Fotografije: marcheva14
1 / 3
06/07/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Jedinstvene sarmice od lozovog lista, koje traže samo strpljenje za pripremu i apetit za njihovu degustaciju"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 2 šolje, dugog zrna
  • paradajz pire - 3 kašike
  • šargarepa - 1 komad, rendana
  • crni luk - 1 glavica - veoma sitno naseckan
  • nana - 1/2 veze, usitnjen
  • peršun - 1/2 veza, usitnjen
  • mirođija - 1/2 veza, ustinjena
  • majčina dušica - 2 prstohvata, sitno seckana
  • menta - 2 - 3 prstohvata, usitnjena
  • maslinovo ulje - 8 - 10 kašika
  • beli luk - 2 čena, sitno naseckana
  • biber, so
  • suvo grožđe - 2 šake
  • sok od limuna - sok od 1 limuna + nekoliko kriški limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Potrebna vam je duboka šerpa sa debelim zidovima.

Sveži listovi vinove loze ili zamrznuti.

Ako su listovi sveži, potrebno je da ih prelijete vrućom vodom, dok ne promene boju i ne omekšaju, a ako su zamrznuti, ovaj postupak nije potreban i možete ih koristiti odmah nakon odmrzavanja.

Nadev za sarmice napravite u jednoj posudi sirov i zatim u svaki list stavite malu kašičicu. Umotajte tanke sarme, koje nisu previše napunjene nadevom, jer će pirinač tokom kuvanja da nabubri.

Poređajte sarmice u šerpu. Prelijte ih maslinovim uljem i vodom do površine sarmi u odnosu 4:1. Odozgo poređajte nekoliko kolutova limuna. Za vreme kuvanja, koje traje oko 40 minuta na umerenoj vatri, možete doliti vruću vodu, ako je potrebno.

Kada su sarmice gotove, dodajte i nekoliko kockica dobrog maslaca i prelijte ih sokom od limuna.

Poslužite ih uz ceđeno kiselo mleko i sa malo mirođije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: