Način pripreme
Potrebna vam je duboka šerpa sa debelim zidovima.
Sveži listovi vinove loze ili zamrznuti.
Ako su listovi sveži, potrebno je da ih prelijete vrućom vodom, dok ne promene boju i ne omekšaju, a ako su zamrznuti, ovaj postupak nije potreban i možete ih koristiti odmah nakon odmrzavanja.
Nadev za sarmice napravite u jednoj posudi sirov i zatim u svaki list stavite malu kašičicu. Umotajte tanke sarme, koje nisu previše napunjene nadevom, jer će pirinač tokom kuvanja da nabubri.
Poređajte sarmice u šerpu. Prelijte ih maslinovim uljem i vodom do površine sarmi u odnosu 4:1. Odozgo poređajte nekoliko kolutova limuna. Za vreme kuvanja, koje traje oko 40 minuta na umerenoj vatri, možete doliti vruću vodu, ako je potrebno.
Kada su sarmice gotove, dodajte i nekoliko kockica dobrog maslaca i prelijte ih sokom od limuna.
Poslužite ih uz ceđeno kiselo mleko i sa malo mirođije.
Komentari