Način pripreme
Prvo se pomešaju suvi sastojci za testo. Dodaje se maslac, isečen na kockice, nakon čega se smesa drobi rukama dok se ne dobiju mrve. U nju se dodaje toliko vode, koliko je potrebno da može da se umesi meko testo (oko 4-5 supenih kašika).
Testo se uvija u foliju i stavlja se u frižider na otprilike pola sata, dok se ne ohladi. Za to vreme trešnje se očiste od koštica, nakon toga se pomešaju sa šećerom, skrobom, vanilom i nekoliko supenih kašika vode.
Smesa se ostavlja da provri, dok se ne zgusti, mešajući s vremena na vreme. Kada se testo ohladi, 2/3 od testa se razviju toliko da mogu da prekriju dno tepsije i zidove. Gotova smesa od trešanja se sipa. Od ostatka testa prstima se razvlače trake koje se razvlače prstima i one se ređaju na vašu pitu u obliku rešetke.
Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30-35 minuta.
Recept za pitu od trešanja je gotov, neka vam je slatko!