Način pripreme
Pileće grudi potopite u slanu vodu na oko sat vremena. Nakon toga nasecite meso na trakice (žilijen).
Tiganj ugrejte na vatri i premažite ga polovinom maslaca. U zagrejanom maslacu ispržite pileći žilijen. Dok se piletina prži na žilijen nasecite slaninu, pečurke i kisele krastavčiće. Kada se meso uprži, dodajte mu ostale isečene namirnice. Sve dobro promešajte.
Kada se sve dobro uprži dodajte pavlaku i posolite. Promešajte dobro i pazite da jelo ne zagori. Nakon toga isecite trouglove topljenog sira na dva ili 3 dela i dodajte ih u tiganj. Ponovo promešajte.
Skinite sa vatre. Na kraju narendajte kačkavalj i promešajte sa piletinom da se istopi.
Za to vreme u tosteru prepecite 2-3 kriške hleba. Izgnječite beli luk i promešajte ga sa preostalim maslacem, pa tom smesom premažite tople kriške hleba. Hleb nasecite na trouglove.
Piletina žilijen se sipa u tanjire i oko nje se stavljaju trouglovi hleba kao zalogaji.
Poslužite jelo dok je toplo zajedno sa hladnim belim vinom.