Način pripreme
1. Zagrejte tri kašike maslinovog ulja i u njima zapržite kratko čenove belog luka isečene na male parčiće ili tanke kriške. Vatra ne treba da bude jaka. da ne izgore.
2. Sipajte paradajz pire, šećer, origano i so i promešajte. Ostavite sos da se krčka na slaboj do umerenoj vatri, a za to vreme se pozabavite pirinčem.
3. Operite ga dobro od skroba.
Zagrejte vodu u proporciji sa pirinčem, kakvu je naznačio proizvođać na pakovanju, jer svaka vrsta traži različitu količinu.
Kada provri, stavite dva prstohvata soli, dve kašike maslinovog ulja i pirinač. Kuvajte pod poklopcem 20 minuta i sklonite sa vatre, stavite maslac i ostavite šerpu poklopljenu 2-3 minuta.
4. Dok se pirinač još kuva, stavite ribu u namazanu posudu za pečenje kožom na dole. Pospite ili natrljajte solju, maslinovim uljem i biberom.
Ispecite file oslića u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 15 minuta ili malo više, ako su fileti mnogo debeli. Kao celina pečena bela riba nema potrebu za dugom termičkom obradom.
5. Servirajte oslić u društvu belog običnog pirinča i paradajz sosa. Pospite svežim iseckanim peršunom i servirajte.
Ovaj oslić u rerni sa paradajz sosom i pirinčem je ideja za brzo i jednostavno jelo, koje će vas očarati svojim ukusom.
Prijatno!