Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Domaći hleb sa kvasom

Domaći hleb sa kvasom

Evtini RetseptiEvtini Retsepti
Pomoćnik kuvara
972945433
Domaći hleb sa kvasom
Fotografije: Evtini Retsepti
5 / 6
29/06/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
125 min.
Porcije
4
"Želite da se hranite zdravo? Krenite od hleba"

Potrebni sastojci

  • kvas - 200 ml
  • med - 1 kašičica
  • so - 15 g
  • brašno - 750 - 800 g
  • voda - 400 ml, mlaka
* merne jedinice

Način pripreme

Kada izvadite kvas, dobro je da ga nahranite sa 2 kašike brašna i malo mlake vode i da ga ostavite na sobnu temperaturu. Nakon 2 i po sata biće spreman za korišćenje.

Sipajte deo brašna, napravite udubljenje u njemu i sipajte u njega mlaku vodu sa rastvorenim medom, so i mešajte da dobijete kašu. U kašu dodajte kvas, a zatim dodajte brašno i da mesite postepeno. Testo sa kvasom je malo mekše od testa sa kvascem. Kada umesite testo, pokrijte ga folijom i ostavite ga da naraste. Za to su potrebna oko 2-3 sata.

Kada je testo spremno, pažljivo ga prebacite u pleh za pečenje, oblikujte ga, pospite ga brašnom o odzgo ga zasecite nožem. Ostavite ga još 1 sat da odmori, a nakon toga ga pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni, a kada stavite hleb, rernu smanjite na 220. Pecite dok korica ne porumeni i dok ne postane hrskava i ukusna.

Kvas možete i sami da napravite sa mnogo ljubavi i pažnje. U veliku teglu stavite 3 kašike integralnog brašna, sok od 2 zrna grožđa i malo vode, promešajte drvenom kašikom i potrudite se da dobijete gustu kašu kao za kolač. Ostavite smesu na toplom mestu i svakog dana uklanjajte 3 kašike smese i dodajte mlaku vodu i brašno. Brašno može da bude svaki put različito - belo, integralno...

Tako radite 5 dana. Šestog dana možete da koristite kvas za pripremu ovog recepta za hleb. Ako prvi put probate ovakav hleb sa kvasom, oduševiće vas njegova aroma. Ako vam se sviđa, od njega možete pripremati i druge specijalitete od testa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: