Način pripreme
Po mom mišljenju 400 g pavlake je malo, zato planiram sledeći puta kad bude pravila ovu, inače ukusnu i jednostavnu tortu sa pavlakom, da povećam gramažu.
Inače sam mnogo zadovoljna ukusom. Ali sa više krema sigurno će biti još bolja.
U posudu sipamo kiselo mleko i 3 kašičice nes kafe. Promešamo dobro i ostavljamo 20 minuta da se kafa rastvori.
Za to vreme umutimo jaja u penu i dodajemo šećer. Mutimo na visokoj brzini miksera oko 3-4 minuta.
Dodajemo meki maslac, mleko i kafu, brašno i ponovo umutimo sve dobro. Na kraju stavljamo sodu, koju gasimo u sirćetu. Promešamo.
Tako gotovu smesu sipamo u posudu za pečenje (28 cm), pokrivenu papirom za pečenje.
Pečemo u rerni zagrejanoj na 170 stepeni dok ne bude gotovo. Proveravamo čačkalicom.
Ostavljamo koru da se potpuno ohladi.
Dok čekamo spremamo krem, tako što sipamo kiselu pavlaku u posudu, pomešamo je sa šećerom u prahu i kašičicom nes kafe.
Promešamo dobro i ostavljamo pola sata, da se šećer i kafa rastvore.
Koru sečemo pomoću oštrog noža po dužini i dobijamo dve kore.
Svaku koru mažemo sa po jednim slojem krema od pavlake i ostavljamo četvrt sata da se dovoljno apsorbuje.
Posle mažemo drugi sloj krema i ujedinjujemo dva dela u tanjiru za tortu, Mažemo odozgo preostalim kremom od kafe.
Ukrašavamo narendanom čokoladom, može mlevenim orasima i voćem.
Stavljamo tortu sa kiselom pavlakom i nes kafom u frižider na jednu noć.