Čašušuli

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78816k968
Čašušuli
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
07/07/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
4
"Čašušuli - jedan neverovatan recept iz gruzijske kuhinje"

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 500 g
  • luk - 1 srednja glavica, crni
  • beli luk - 3 čena
  • paprike - 2 komada (zelene ili 1 zelena i 1 crvena)
  • paradajz - 350 g, konzervisan ili svež
  • šafran - 1 prstohvat
  • piskavica - 1 kašičica, ravna (mrvljena zrna piskavice)
  • biber - po ukusu
  • aleva paprika - 1/2 kašičice, ljuta (po želji)
  • korijander - 1 kašika, listovi (sveže iseckani ili sušeni)
  • so - po ukusu
  • ulje - oko 5 - 6 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očistite teleće meso od žila i isecite na zalogaje. Promešajte parčiće sa biberom, malo ulja i lukom iseckanim na sitno.

Ostavite tako da se meso marinira 2-3 sata ili po mogućstvu više.

2. Zagrejte masnoću u šerpi i stavite teletinu zajedno sa lukom, da se zaprži.

3. Dodajte mleveni paradajz, isečene paprike i beli luk, prstohvat šafrana, a po želji i malo ljute aleve paprike. Promešajte kratko - minut, dva.

4. Sipajte vodu, tek toliko da prekrije meso. Dodajte so i mlevena zrna piskavice, koja je tišičan začin u gruzijskoj kuhinji i najkarakterističnija za to jelo.

Ponekad se stavlja i lovorov list, ali vi procenite da li da pojačavate još aromu.

5. Kuvajte na tihoj vatri još dva sata pod poklopcem. Dolivajte po malo tople vode, kada se nivo smanji. U zavisnosti od vrste telećeg mesa može biti potrebe za manje ili više vremena. Probajte meso i znaćete kada je idealno skuvano.

Pred kraj kuvanja stavite i iseckane listiće korijandera.

6. Servirajte aromatičnu janiju toplu.

Prijatno uz ovaj ukusan čašušuli!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: