Način pripreme
Opran pirinač se preliva sa 2-3 šolje vode i kuva se dok ne omekša, posle se dobro ocedi.
Oprana tikvica se narenda na krupno, posipa se sa malo soli i ostavlja se da pusti vodu.
Ocedi se i ona. U posudi se pomešaju oceđena tikvica, pirinal, žumance jednog jajeta, so, kurkuma, biber, sitno isečena mirođija, pera mladog luka i kada dodamo brašno od heljde, umesimo u gustu smesu, dovoljno gustu da se oblikuju ćuftice od povrća.
Svaka ćuftica se posipa prezlama i izlupa se da se zalepi sa obe strane.
Zagreva se ulje i prži se na umerenoj vatri, posle se izvade na salvetu da upiju masnoću.
Pirinčane ćuftice se serviraju u tanjiru, odozgo se dekorišu sosom od belog luka, spremljenim od kašike gustog kiselog mleka, kašike sitnog sira, soli po ukusu, čena belog luka - izgnječenog.
Garniraju se sa malo sosa, listića mirođije za svežinu i serviraju.
Ukusan i efektan, recept za ćuftice od tikvica sa pirinčem je prava improvizacija!
Prijatno!