Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Ćufte od povrća»Ćuftice od tikvica sa pirinčem

Ćuftice od tikvica sa pirinčem

Ćuftice od tikvica sa pirinčem
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
"Brzo se uputite ka šporetu - imate ćuftice za spremanje"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 1 šolja
  • tikvica - 1 komad
  • luk - 1/2 glavice, star
  • mladi luk - 3 komada, pera
  • žumance - 1 komad
  • brašno od heljde - 2 kašike
  • so - po ukusu
  • biber
  • mirođija
  • kurkukma - 1 kašičica
  • sir - 80 g, namrvljeni
  • prezle - za valjanje
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Opran pirinač se preliva sa 2-3 šolje vode i kuva se dok ne omekša, posle se dobro ocedi.

Oprana tikvica se narenda na krupno, posipa se sa malo soli i ostavlja se da pusti vodu.

Ocedi se i ona. U posudi se pomešaju oceđena tikvica, pirinal, žumance jednog jajeta, so, kurkuma, biber, sitno isečena mirođija, pera mladog luka i kada dodamo brašno od heljde, umesimo u gustu smesu, dovoljno gustu da se oblikuju ćuftice od povrća.

Svaka ćuftica se posipa prezlama i izlupa se da se zalepi sa obe strane.

Zagreva se ulje i prži se na umerenoj vatri, posle se izvade na salvetu da upiju masnoću.

Pirinčane ćuftice se serviraju u tanjiru, odozgo se dekorišu sosom od belog luka, spremljenim od kašike gustog kiselog mleka, kašike sitnog sira, soli po ukusu, čena belog luka - izgnječenog.

Garniraju se sa malo sosa, listića mirođije za svežinu i serviraju.

Ukusan i efektan, recept za ćuftice od tikvica sa pirinčem je prava improvizacija!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: