Način pripreme
U posudu sipajte zagrejano sveže mleko, dodajte kvasac, šećer i 120 g brašna.
Promešajte smesu, pokrijte posudu parčetom najlona i stavite na toplo dok kvasac ne naraste.
U posudu prosejte preostalo brašno sa prstohvatom soli i kesicom vanile. Dodajte tri žumanca, 3 kašike ulja, narendanu koru limuna.
Sipajte naraslu smesu i zamesite meko testo za uskršnju pogaču.
Stavite testo u posudu, pokrijte najlonom i stavite na toplo, dok ne udvostruči svoj obim. Stavite maslac omekšao na sobnoj temperaturi u posudu, dodajte šećer i mutite mikserom dok ne postane gladak.
Na nabrašnjenojr adnoj površini ravzijte testo u veliki pravougaonik.
Namažite ga obilno maslac kremom i uvijte u rolat. Isecite rolat na parčiće široke 5 cm.
Podmažite posudu za pečenje od 24 cm hladnim maslacem.
Poređajte isečene parčiće rolata na rastojanju jedno od drugog u posudi.
Pokrijte najlonom i ostavite pripremljenu uskršnju pogaču na toplom, da raste još oko 1 sat.
Ispecite uskršnju pitu na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom oko 30 minuta.
Gotovu uskršnju pogaču Ruža pospite šećerom u prahu.
Nek vam je slatko!
Savet: Ne stavljate u testo orašaste plodove ili suvo voće! Aroma limuna i vanile su sasvim dovoljni da imate aromatičnu i veoma ukusnu uskršnju pogaču!