Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Uskršnja pogača Ruža

Uskršnja pogača Ruža

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871932k129
Uskršnja pogača Ruža
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 5
07/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Neka uskršnja trpeza bude najlepša od najlepših uz ovu uskršnju pogaču Ruža"

Potrebni sastojci

  • brašno - 350 g
  • sveže mleko - 150 ml
  • šećer - 60 g
  • žumanca - 3 komada
  • kvasac - 12 g, od kocke
  • ulje - 3 kašike
  • kora limuna - narendana
  • vanila - 1 kesica
  • so - prstohvat
  • za mazanje
  • šećer - 120 g
  • maslac - 120 g
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte zagrejano sveže mleko, dodajte kvasac, šećer i 120 g brašna.

Promešajte smesu, pokrijte posudu parčetom najlona i stavite na toplo dok kvasac ne naraste.

U posudu prosejte preostalo brašno sa prstohvatom soli i kesicom vanile. Dodajte tri žumanca, 3 kašike ulja, narendanu koru limuna.

Sipajte naraslu smesu i zamesite meko testo za uskršnju pogaču.

Stavite testo u posudu, pokrijte najlonom i stavite na toplo, dok ne udvostruči svoj obim. Stavite maslac omekšao na sobnoj temperaturi u posudu, dodajte šećer i mutite mikserom dok ne postane gladak.

Na nabrašnjenojr adnoj površini ravzijte testo u veliki pravougaonik.

Namažite ga obilno maslac kremom i uvijte u rolat. Isecite rolat na parčiće široke 5 cm.

Podmažite posudu za pečenje od 24 cm hladnim maslacem.

Poređajte isečene parčiće rolata na rastojanju jedno od drugog u posudi.

Pokrijte najlonom i ostavite pripremljenu uskršnju pogaču na toplom, da raste još oko 1 sat.

Ispecite uskršnju pitu na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom oko 30 minuta.

Gotovu uskršnju pogaču Ruža pospite šećerom u prahu.

Nek vam je slatko!

Savet: Ne stavljate u testo orašaste plodove ili suvo voće! Aroma limuna i vanile su sasvim dovoljni da imate aromatičnu i veoma ukusnu uskršnju pogaču!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: