Način pripreme
U posudu prosejte brašno sa prstohvatom soli. Sipajte u posudu 50 g istopljenog i blago ohlađenog kravljeg maslaca i 75 ml mlake vode. Umesite testo. Oblikujte ga u loptu.
Okinite komad papira za pečenje i stavite testo na sredinu papira. Skupite krajeve da bude kao bošča i blago uvijte.
U šerpi zagrejte 500 ml vode. Sklonite posudu sa ringle i stavite papirnu bošču sa testom u vodu. Poklopite posudu i ostavite testo na 30 minuta dok se dobro ne otpusti.
Dok se to ne desi, satvite suvi grožđe u posudicu i prekrijte mlakom vodom, sipajte 1-2 supene kašike ruma da bi se aromatizovalo. Ogulite i isecite jabuke na male komade. Stavite ih u tiganj, sipajte sok od 1 limuna i stavite 100 g šećera.
Kuvajte na umerenoj vatri 5-6 minuta, nakon toga skinite posudu i prebacite jabuke u cediljku da se iscedi i malo ostalog soka. U ohlađene jabuke dodajte osušeno suvo grožđe, krupno istucane bademe, prezle, prstohvat cimeta i jednu vanilu. Dobro promešajte proizvode.
Izvadite opušteno testo. Razvijte ga u pravougaonik debljine 3-4 mm. Premažite listove sa 50 g istopljenog kravljeg maslaca i stavite nadev.
Prebacite uži deo na njega i dobro poklopite drugim delom. Podavijte oba dela štrudle. Stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i premažite istopljenim kravljim maslacem.
Pecite na 180 stepeni u prethodnbo zagrejanoj rerni otprilike 35 min. ili dok se ne dobije prijatna boja. Gotovu štrudlu obilno pospite šećerom u prahu i isecite kada se potpuno ohladi.
Možete da poslužite sa kremom od vanile. Klasična bečka štrudla je gotova.