Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Babino slatko od celih smokvi sa rozetlom

Babino slatko od celih smokvi sa rozetlom

Babino slatko od celih smokvi sa rozetlom
Fotografije: Yanka Dimova Dimitrova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
1
"Ništa ne može da se poredi sa ukusom babinog slatka, zato zapišite recept i obradujte i vašu decu njime"

Potrebni sastojci

  • smokve - 60 komada, sitne
  • limontus - 1 kašičica
  • rozetla
  • za šećerni sirup
  • šećer - 1 kg
  • voda - 1 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Postoje različiti recepti za spremanje slatka od smokvi, ali ja koristim ovaj koji mi je nasleđe dedova, a zapravo od mile babe i uvek ispada sjajno.

Spremam šećerni sirup - 1 kg šećera i 1 šolja vode. U njega dodajem 60 komada sitnih smokvi, opranih, očišćenih od drški i u osnovi izbušenih viljuškom.

Ako su smokve krupnije, smanjujem količinu na 40 komada.

Stavljam smokve da provru sa šećernim sirupom. Sklanjam penu i ostvljam slatko da vri oko 15 minuta, nakon čega sklanjam sa ringle i ostavljam smokve da ostoje 5 sati, da se upiju i napoje šećernim sirupom.

Dokuvavam slatko od smokvi, probam na tanjiru kakva je gustina, ali nakon što se ohladi.

Pred kraj dodajem kašičicu limontusa, punim vruće slatko u suve i zagrejane teglice, dodajem list rozetle i zatvaram poklopcima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti