Način pripreme
Postoje različiti recepti za spremanje slatka od smokvi, ali ja koristim ovaj koji mi je nasleđe dedova, a zapravo od mile babe i uvek ispada sjajno.
Spremam šećerni sirup - 1 kg šećera i 1 šolja vode. U njega dodajem 60 komada sitnih smokvi, opranih, očišćenih od drški i u osnovi izbušenih viljuškom.
Ako su smokve krupnije, smanjujem količinu na 40 komada.
Stavljam smokve da provru sa šećernim sirupom. Sklanjam penu i ostvljam slatko da vri oko 15 minuta, nakon čega sklanjam sa ringle i ostavljam smokve da ostoje 5 sati, da se upiju i napoje šećernim sirupom.
Dokuvavam slatko od smokvi, probam na tanjiru kakva je gustina, ali nakon što se ohladi.
Pred kraj dodajem kašičicu limontusa, punim vruće slatko u suve i zagrejane teglice, dodajem list rozetle i zatvaram poklopcima.