Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Mramorni kolač klasika

Mramorni kolač klasika

Kristian AleksandrovKristian Aleksandrov
Guru
369602k135
Mramorni kolač klasika
Fotografije: Kristian Aleksandrov
1 / 4
21/08/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Neverovatan mramorni kolač - klasika, koji treba da se proba"

Potrebni sastojci

  • šećer - 1 kašičica
  • maslac - 100 g, meki
  • žumanca - 3 komada
  • belanca - 3 komada
  • sveže mleko - 3/4 šolje
  • vanila - 1 kesica
  • limunski šećer - 1 kesica
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • brašno - 2 šolje
  • so - 1 prstohvat
  • kakao - 2 kašike
  • Za glazuru
  • čokoladna kuvertura - 100 g (ili crna čokolada)
  • maslac - 1/2 kašičice
  • mleko - 2 kašike, sveže
  • šećerne mrvice - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Sipamo maslac u posudu i dodajemo šećer. Mutimo mikserom 2-3 minuta i dodajemo žumanca, vanilu i limunski šećer.

Nastavljamo da mutimo još malo i sipamo mleko, prašak za pecivo, so i brašno. Ponovo mutimo u homogenu smesu.

U odvojenoj posudi mutimo belanca u sneg i dodajemo ih u smesu. Mešamo i odvajamo trećinu smese za kolač. U tu trećinu dodajemo kakao.

Stavljamo papir za pečenje u pravougani kalup za kolač i sipamo polovinu bele smese. Nakon toga po sredini kašikom po dužini raspoređujemo polovinu braon smese.

Na braon ivicu opet kašikom raspoređujemo preostalu količinu bele smese, a sa strane pravimo dve ivice od preostale braon smese.

Pečemo mramorni kolač u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 10 minuta, nakon toga smanjujemo temperaturu na 180 stepeni i pečemo još oko 20 minuta ili dok ne bude gotovo.

Ostavljamo šareni kolač da se ohladi.

Topimo kuverturu, dodajemo maslac i mleko i mešamo dobro. Prelivamo gotov ohlađeni kolač sa glazurom i posipamo šećernim mrvicama.

Ostavljamo 1-2 sata da se glazura stegne, sečemo na parčiće i serviramo mramorni kolač klasika sa aromatičnom kafom ili čajem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: