Način pripreme
Sipamo maslac u posudu i dodajemo šećer. Mutimo mikserom 2-3 minuta i dodajemo žumanca, vanilu i limunski šećer.
Nastavljamo da mutimo još malo i sipamo mleko, prašak za pecivo, so i brašno. Ponovo mutimo u homogenu smesu.
U odvojenoj posudi mutimo belanca u sneg i dodajemo ih u smesu. Mešamo i odvajamo trećinu smese za kolač. U tu trećinu dodajemo kakao.
Stavljamo papir za pečenje u pravougani kalup za kolač i sipamo polovinu bele smese. Nakon toga po sredini kašikom po dužini raspoređujemo polovinu braon smese.
Na braon ivicu opet kašikom raspoređujemo preostalu količinu bele smese, a sa strane pravimo dve ivice od preostale braon smese.
Pečemo mramorni kolač u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 10 minuta, nakon toga smanjujemo temperaturu na 180 stepeni i pečemo još oko 20 minuta ili dok ne bude gotovo.
Ostavljamo šareni kolač da se ohladi.
Topimo kuverturu, dodajemo maslac i mleko i mešamo dobro. Prelivamo gotov ohlađeni kolač sa glazurom i posipamo šećernim mrvicama.
Ostavljamo 1-2 sata da se glazura stegne, sečemo na parčiće i serviramo mramorni kolač klasika sa aromatičnom kafom ili čajem.