bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Apetisani»Trakijska topljenica

Trakijska topljenica

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Šegrt
33726612
Trakijska topljenica
Fotografije: Ivan Katsarov
1 / 4
25/08/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
16
"Neka vam je slatko sa ovom trakijskom topljenicom"

Potrebni sastojci

  • paradajz - 4 kg
  • stari luk - 1 kg
  • beli luk - 500 g
  • jabuke - 1 kg
  • šljive - 1 kg
  • crveno vino - 400 ml
  • karanfilić - 15 pupoljaka
  • piment - 10 zrna
  • biber - 1 supena kašika (zrna)
  • slačica - 2 supene kašike (seme)
  • kumin - 1 kašičica (seme)
  • lovorov list - 2 komada
  • aleva paprika - 2 supene kašike
  • ljuta papričica - po želji
  • šećer - 5 - 6 supenih kašika ili po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je jedno od tri crvenih zlata, koje je moja baba Cvetana iz plovdivskog sela Trud tradicionalno spremala za zimnicu: Topljenica, Apetitka i Ljutenica.

Trakijska topljenica je bliska onome što mi danas zovemo kečap.

1. Luk, bez da se očisti od ljuske, stavlja se u rernu (ili se zarije u žar, kao što je radila moja baba), a da se ne ispeče. Glavice belog luka se prepolove po sredini (na donju i gornju polovinu) i takođe odlazi u rernu (baba je stavljala na metalnu ploču odžaka - tj. ognjišta, ali bez da ga seče). Pečeni luk i beli luk na jedan magičan način oplemenjuju paradajz.

2. Paradajz prolazi kroz mašinicu kako bi se uklonile ljuske i semenke. Takođe može da se izrenda na rende, a nakon toga da se procedi kroz cediljku.

3. Jabuke se ogule i očiste od semenki, kao i šljive od koštica i melju se u mašinici za mlevenje mesa (ili u blenderu). Jabuke daju osećaj kadife, a šljive jednu posebnu slatkoću. Pored toga, sadrže mnogo pektina koji se prilikom kuvanja rastvara u topljenicu, a posle kada se ohladi, daje joj se gustina.

4. Ispečen i blago ohlađen luk se očisti od ljuske i stavlja se u veliki havan zajedno sa čenovima belog luka, koji su odvojeni od ljuske kroz istiskivanje ili pomoću drške male kašike. Sve se izgnječi u pire, ali može da se koristi i blender.

5. U malom avanu sa 1 supenom kašikom soli prvo se istucaju pupoljci karanfilića, nakon toga i ostali začini (osim lovorovog lista).

6. U tepsiju za kuvanje prvo se stavljaju samlevene jabuke i šljive, tako što se dodaje i 1-2 šolje paradajz soka. Prvo se oni skuvaju, dok šljive ne promene svoju boju i ne potamne.

7. Nakon toga se dodaje pradajz, zajedno sa pireom od luka i belog luka. Stavljaju se svi začini, osim aleve paprike, šećera i vina. Kuvanje traje uz neprestano mešanje.

8. Kada se dobije nežna gustina, dodaje se aleva paprika, šećer i vino i kuva se još 10 minuta uz neprestano mešanje.

9. Skida se sa vatre i začini se solju po ukusu, s tim što treba da postoji izvrsna slatkoća.

10. Topljenica se stavlja u male tegle ili flaše, koje se nakon toga sterilišu poklopcem 20 minuta nakon klučanja vode.

Napomena uz recept za Trakijsku topljenicu

Baba nije stavljala, ali ja dodajem i štapić cimeta u topljenicu sa paradajzom za vreme kuvanja, kao i malo dimljene aleve paprike (posebno kada je spremam u stanu, zato što mi je nedostajao taj mirisi dima) - 1 supene kašika za proporciju koju sam gorenavela.

DObija se oko 16 flaša od 250 ml (zavisi od gustine do koje ste skuvali topljenicu).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: