Način pripreme
Ovo je jedno od tri crvenih zlata, koje je moja baba Cvetana iz plovdivskog sela Trud tradicionalno spremala za zimnicu: Topljenica, Apetitka i Ljutenica.
Trakijska topljenica je bliska onome što mi danas zovemo kečap.
1. Luk, bez da se očisti od ljuske, stavlja se u rernu (ili se zarije u žar, kao što je radila moja baba), a da se ne ispeče. Glavice belog luka se prepolove po sredini (na donju i gornju polovinu) i takođe odlazi u rernu (baba je stavljala na metalnu ploču odžaka - tj. ognjišta, ali bez da ga seče). Pečeni luk i beli luk na jedan magičan način oplemenjuju paradajz.
2. Paradajz prolazi kroz mašinicu kako bi se uklonile ljuske i semenke. Takođe može da se izrenda na rende, a nakon toga da se procedi kroz cediljku.
3. Jabuke se ogule i očiste od semenki, kao i šljive od koštica i melju se u mašinici za mlevenje mesa (ili u blenderu). Jabuke daju osećaj kadife, a šljive jednu posebnu slatkoću. Pored toga, sadrže mnogo pektina koji se prilikom kuvanja rastvara u topljenicu, a posle kada se ohladi, daje joj se gustina.
4. Ispečen i blago ohlađen luk se očisti od ljuske i stavlja se u veliki havan zajedno sa čenovima belog luka, koji su odvojeni od ljuske kroz istiskivanje ili pomoću drške male kašike. Sve se izgnječi u pire, ali može da se koristi i blender.
5. U malom avanu sa 1 supenom kašikom soli prvo se istucaju pupoljci karanfilića, nakon toga i ostali začini (osim lovorovog lista).
6. U tepsiju za kuvanje prvo se stavljaju samlevene jabuke i šljive, tako što se dodaje i 1-2 šolje paradajz soka. Prvo se oni skuvaju, dok šljive ne promene svoju boju i ne potamne.
7. Nakon toga se dodaje pradajz, zajedno sa pireom od luka i belog luka. Stavljaju se svi začini, osim aleve paprike, šećera i vina. Kuvanje traje uz neprestano mešanje.
8. Kada se dobije nežna gustina, dodaje se aleva paprika, šećer i vino i kuva se još 10 minuta uz neprestano mešanje.
9. Skida se sa vatre i začini se solju po ukusu, s tim što treba da postoji izvrsna slatkoća.
10. Topljenica se stavlja u male tegle ili flaše, koje se nakon toga sterilišu poklopcem 20 minuta nakon klučanja vode.
Napomena uz recept za Trakijsku topljenicu
Baba nije stavljala, ali ja dodajem i štapić cimeta u topljenicu sa paradajzom za vreme kuvanja, kao i malo dimljene aleve paprike (posebno kada je spremam u stanu, zato što mi je nedostajao taj mirisi dima) - 1 supene kašika za proporciju koju sam gorenavela.
DObija se oko 16 flaša od 250 ml (zavisi od gustine do koje ste skuvali topljenicu).