Libanska Harisa

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Libanska Harisa
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Ukupno
10 min.
Porcije
6
"Ako ste obožavaoci pikantnih jela. predložili bismo vam da probate libansku harisu"

Potrebni sastojci

  • ljute paprike - 200 g (crvene i zelene)
  • slatka paprika - 1 komad, crvena ili zelena paradajz - paprika
  • beli luk - 4 čena
  • luk - 1/4 glavice, po želji
  • maslinovo ulje - 50 - 100 ml
  • dimljena paprika - 2 prstohvata ili po ukusu
  • sok od limuna - 1/2 komada
  • so - 1 kašičica
  • kumin - 1 kašičica
  • korijander - 1 kašičica u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

Harisa je jako ljut začin, obično u obliku paste, ali se može sresti i u suvoj varijanti, priprema se potpuno od ljutih paprika, bez dodatka malsinovog ulja naravno.

Poreklo joj je severnoafričko i prema drevnoj legendi nosi ime žene koja ju je prvi put pripremila. Harisa je pokupila sve ljute paprike sa brodova na obalama Alžura i napravila pastu od papika sa korijanderom i maslinovim uljem.

Arpaski šeik koji je putovao probao je pikantni namaz i mnogo mu se dopalo, tako se harisa rasprostranila na Bliskom istoku do Libana, iako se češće sreće naziv tunižanski začin.

Godinama su se sasojci obogatili i varirali u zavisnosti od ukusa svake domaćice i u zavisnosti od geografske oblasti.

Sorte paprika, koje ćete odabrati, prepuštam vama, jer svako ima različitu toleranciju na ljuto. Da li će biti sveže ili polusuve je takođe vaš izbor, kao i da li ćete čistiti od semenki ili ne. Moj savet je da to uradite.

U principu ne postoji strog recept za Harisu, ona varira u zavisnosti od regiona. Zato i vi možete da napravite po ukusu.

Priprema je veoma laka i sastoji se u tome da sameljete sve sastojke na finu ili grubu pastu, maslinovo ulje i sok od limuna dodajte na kraju, u zavisnosti kakvu gustinu želite. To utiče i na ukus.

Ja volim da dodajem za svežinu i malo svežih listova korijandera ili peršuna i to vam dajem kao ideju. Ukoliko ćete je iskoristiti, smanjite na pola količinu korijandera u prahu u receptu.

Pripremljenu ljutu pastu možete čuvatu u frižideru, odozgo sipajte sloj maslinovog ulja. Odgovarajuća je i za konzervisanje, kao i za zamrzavanje.

Pre konzumiranja libanska Harisa treba da stoji bar 24 sata da se pomešaju i slegnu ukusi.

Koristi se u mnogim jelima kao što je kuskus, meso, riba, a i na prepečenoj kriški hleba.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: