Čips od tikvica na grčki način

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
10k
103
706
14/09/2020
"Od toliko čuđenja spremili smo čips od tikvica na grčki način - sos od belog luka je obavezna komponenta "
Priprema15 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno30 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano269
  • Pregledi tokom meseca269
  • Pregledi tokom sedmice5
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • tikvice - 4 komada, manje
  • kukuruzno brašno - 1 šolja
  • belo brašno - 1/4 šolje
  • jaja - 2 komada
  • beli biber - 2 prstohvata
  • so - 2 prstohvata
  • sveže mleko - oko 2 i 1/2 šolje (ili voda)
  • ulje - za prženje
  • Sos caciki
  • krastavac - 80 g, oljušten i očišćen
  • kiselo mleko - 300 g, gusto, punomasno
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • sok od limuna - 20 ml ili po ukusu
  • so - po ukusu
  • kumin - 1 prstohvat
  • mirođija - za posipanje, sušena ili sveža
* merne jedinice

Način pripreme

1. Počnite sa spremanjem sos za tikvice. To će biti klasičan caciki, ali malo ređi nego obično, da bi zaista ličio na sos. Ako pak želite da bude gušći, koristite ceđeno mleko.

2. Narendajte ili ubacite da se samelju u blenderu krastavac i beli luk. Treba da budu mali parčiči, a ne previše fino narendani ili samleveni.

Pomešajte mleko, sok od limuna, so i kumin i stavite u frižider da se stegne i ohladi.

3. Pozabavite se tikvicama, tako što ih očistite od krajeva i isečete na veoma tanke skoro prozračne trake, po dužini cele tikvice. U tu svrhu koristimo male i krhke, bez semenki, a sečenje ja najefektivnije i jednostavno uz kuhinjsko rende za fino sečenje ili ljuštilicu za povrće.

4. Smesu za pohovanje koju ćete pripremiti je od suštinske važnosti da biste dobili zaista hrskave tikvice da ih jedete kao čips. Ulogu u tome igra kukuruzno brašno.

Pomešajte suve sastojke i u njih stavite tečne i promešajte u glatku smesu bez grudvica. Treba da je malo gušće od smese za palačinke, zato dodajte još tečnosti ili još brašna da postignete potrebnu konzistenciju.

Ova smesa za pohovanje dosta podseća na tempuru, ali je u grčkoj varijanti - sa jajetom gušći i hrskaviji.

5. Zagrejte ulje na umerenu temperaturu,

Kuhinjskim štipaljkama potapajte svaku finu traku tikvice u smesu za pohovanje, ostavljajući da se ocedi i ubacujte u ulje. Važno je da je ono već zagrejano da se dobije hrskavi čips efekat.

6. Pržite do svetlo-zlataste korice i vadite na kuhinjski ubrus, koji apsorbuje suvišnu masnoću. Poželjno je da ne stavljate tikvice jednu na drugu da ne omekšaju.

7. Gotove pržene tikvice odmah poređajte u tanjire u porcije i servirajte sa sosom. Važno je da se serviraju i konzumiraju odmah dok su hrskave.

Prijatno! Čips od tikvica na grčki način je sjajan!

*Ako vam ostane smesa za pohovanje, možete da ga iskoristite za nešto drugo, kao na primer da ispržite uz vaš čips od tikvica i drugo povrće ili zalogaje od sira i kačkavalja.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar