Način pripreme
Patlidžan operemo, oljuštimo i sečemo na krupnije kockice. Posolimo i ostavljamo tako oko 30 minuta.
Paradajz operemo i prelivamo toplom vodom. Ostavljamo tako 3-4 minuta. Nakon toga prelivamo hladnom vodom i ljuštimo. Sečemo na pola i stavljamo ju duboki pleh.
Šargarepu oljuštimo, operemo i sečemo na krugove. Stavljamo u paradajz.
Paprike operemo, očistimo od semenki i sečemo krupnije i njih. Dodajemo ih u pleh.
Luk čistim i sečemo krupnije.
Operemo patlidžan vodom, stiskamo ga rukama da se ocedi od vode i dodajemo i njega u pleh.
Nakon što pripremimo i isečemo svo povrće, dodajemo so, šećer i ulje. Promešamo, pokrijemo pleh folijom, ne pritiskamo dobro i stavljamo u rernu na 250 stepeni.
Nakon 1 sata skidamo foliju i vraćamo pleh u rernu na još 2 sata, mešamo s vremena na vreme.
10 minuta pre nego što isključimo dodajemo beli luk, isečen na krugove. Na kraju dodajemo biber i po želji kumin, ali ne preterujemo sa kuminom, zato što ima jak miris.
Ostavljamo ljutenicu da se ohladi i nakon toga pasiramo. Napunimo oprane i suve tegle tegle domaćom ljutenicom iz rerne i zatvorimo.
Stavljamo pune tegle da se kuvaju 15-20 minuta.
Neka vam je slatko!