Način pripreme
U šerpu sa vodom i prstohvatom soli stavljamo batake da se skuvaju. Sklanjamo im penu. Nakon što se skuvaju vadimo ih iz bujona. Procedimo bujon u drugu posudu pomoću velike cediljke.
Očistimo glavicu kupusa od suvišnih gornjih listova i kočnja. Sečemo glavicu na 4-5 parčića i svaki posle sečemo na tra;ice po dužini. Stavljamo kupus u posudu za pečenje i posipamo solju. Izgnječimo kupus. Oljštimo svež paradajz i sečemo ga na parčiće.
Sečemo celer, peršun i luk na sitno. Uzimamo veliku šerpu i sipamo ulje. Kada se zagreje dinstam luk. Dodajem kupus, alevu papriku, biber i malo pilećeg bujona.
Ostavljamo poklopac odozgo da omekša kupus na tihoj vatri. Promešamo ga. Dodajemo isečen paradajz i promešamo. Kad omekša dodajemo batake, peršun i celer.
Batake stavljamo tako da budu dobro prekriveni kupusom. Promešamo i ako je potrebno stavljamo još bujona, Kuvamo jelo dok ne bude gotovo. Nek vam je slatko!