Način pripreme
Prvo gulimo krompir i sečemo ga malo krupnije nego što ih sečemo za supu.
U tiganju zagrevamo ulje na rednoj temperaturi i pržimo krompir otprillike 5-8 minuta. Ovo radimo dva puta, ako je tiganj dovoljno veliki.
Kada je krompir obrađen na taj način, dinsta se i istovremeno prži, neobično miriše i tradicionalna musaka postaje raskošna.
Vadimo prženi krompir iz tiganja i u isti tiganj stavljamo sitno iseckani luk da se dinsta 2 minuta.
Nakon toga dodajemo mleveno meso i dinstamo, neprestano mešajući smesu (otprilike 10 min.). Posipamo solju i začinima.
Kada se mleveno meso dobro zaprži, dodajemo iseckani paradajz i jednu šoljicu vode (ovo je dovoljna količina, zato što je mleveno meso skoro gotovo i krompir spremljen na ovaj način brzo bude skuvan.
Sipamo smesu u duboku tepsiju i pečemo u rerni 25 min. Kada musaka ostane na masti prelivamo prelivom za musaku.
Priprema preliva:
U tiganju prepržimo brašno sa uljem da blago porumeni. Dodajemo mleko u brašno i mešamo da se dobije redak sos. Smesu sklanjamo sa ringle.
Rukom umutimo jaja i dodajemo u sos, lepo mešajući kako bi se pomešali sastojci.
Prelivamo maminu musaku tako pripremljenim prelivom i zapečemo još 20 minuta ili dok se preliv apetitno ne zapeče.
Ovo je najukusniiji recept za musaku po meni i uvek ga spremam kod kuće.
Recept za musaku je iz lepe Kavarne!