Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Musaka»Ukusna mamina musaka

Ukusna mamina musaka

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Ukusna mamina musaka
Fotografije: Ivelina
1 / 2
05/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Skoro i da nema potrebe da spominjemo da je ovo najukusnija musaka - ova mamina"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 500 g, smesa od svinjetine ili teletine
  • krompir - 4 - 5 komada, srednje veličine
  • luk - 1 glavica
  • ulje - 3 supene kašike
  • paradajz - 100 g, iz konzerve ili isečen svež paradajz
  • peršun
  • biber
  • so
  • čubar - po ukusu
  • preliv
  • sveže mleko - 750 ml
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 2 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo gulimo krompir i sečemo ga malo krupnije nego što ih sečemo za supu.

U tiganju zagrevamo ulje na rednoj temperaturi i pržimo krompir otprillike 5-8 minuta. Ovo radimo dva puta, ako je tiganj dovoljno veliki.

Kada je krompir obrađen na taj način, dinsta se i istovremeno prži, neobično miriše i tradicionalna musaka postaje raskošna.

Vadimo prženi krompir iz tiganja i u isti tiganj stavljamo sitno iseckani luk da se dinsta 2 minuta.

Nakon toga dodajemo mleveno meso i dinstamo, neprestano mešajući smesu (otprilike 10 min.). Posipamo solju i začinima.

Kada se mleveno meso dobro zaprži, dodajemo iseckani paradajz i jednu šoljicu vode (ovo je dovoljna količina, zato što je mleveno meso skoro gotovo i krompir spremljen na ovaj način brzo bude skuvan.

Sipamo smesu u duboku tepsiju i pečemo u rerni 25 min. Kada musaka ostane na masti prelivamo prelivom za musaku.

Priprema preliva:

U tiganju prepržimo brašno sa uljem da blago porumeni. Dodajemo mleko u brašno i mešamo da se dobije redak sos. Smesu sklanjamo sa ringle.

Rukom umutimo jaja i dodajemo u sos, lepo mešajući kako bi se pomešali sastojci.

Prelivamo maminu musaku tako pripremljenim prelivom i zapečemo još 20 minuta ili dok se preliv apetitno ne zapeče.

Ovo je najukusniiji recept za musaku po meni i uvek ga spremam kod kuće.

Recept za musaku je iz lepe Kavarne!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: