Ukusna musaka sa mekanim prelivom

14/08/2018
"Lepa musaka se poznaje po prelivu - stara kulinarska poslovica "
Priprema25 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno70 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano187
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 250 - 300 g
  • krompir - 500 g
  • paradajz - 2 komada ili oko 200 g paradajz pirea
  • ulje - 1/2 šolje za kafu
  • aleva paprika - 1/2 kašičice
  • biber
  • peršun - 1/2 veze
  • čubar
  • nana - nekoliko strukova
  • so - po ukusu
  • preliv
  • brašno - 4 supene kašike, pune
  • jaja - 4 komada
  • kiselo mleko - 1 kofica
  • soda bikarbona - 1/3 kašičice
  • so - po ukusu
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpi sa nekoliko kašika ulja pržite mleveno meso, pržite dok se ne izmrvi. Dodajte alevu papriku i paradajz, promešajte i dodajte krompir, isečen na kockice.

Sipajte vodu da pokrije i kuvajte na tihoj vatri, oko 5 minuta, posolite, dodajte isečene sveže začine.

Promešajte i prebacite u mali dubok pleh, pecite na 190-200 stepeni dok krompir ne omekša i ne ostane na masti.

Dok se peče, napravite preliv. Umutite kiselo mleko, stavite sodu i prethodno umućena jaja, dobro promešajte.

Uugrejanom ulju pržite brašno dok ne dobije svetlobež boju, skinite sa vatre i dodajte smesu od mleka i jaja, mešajte energično dok ne dobijete glatku smesu, posolite.

Vratite na vatru, smanjite je na pola, mešajte neprestano dok se ne zgusne i sipajte preko musake.

Pecite dok ne dobije zlatnu boju, oko 10-15 minuta. Kad se ispeče, pospite sitno iseckanim peršunom i ostaivte da se ohladi pre nego što isečete, da se ne raspadne, da biste dobili celo parče. Servirajte sa šoljom taratora.
slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar