Način pripreme
Ovim veličanstvenim i sofisticiranim receptom vredi da ukrasite prazničnu trpezu.
Krhka svinjetina koja se topi je dopunjena bogatim nadevom od sira, pečuraka i aromatičnih začina, uvijen u hrskavu apetitnu koricu od slanine i sjajni topli garnirung.
Svinjsko meso se osuši i pažljivo se iseku po dužini da dva dela, oštrica noža ne treba da stigne do kraja. Rastvaramo file i stavljamo ga između dva sloja prozračne folije.
Pažljivo ga istucamo, ne koristeći svoju snagu, već pokušavamo da istanjimo meso, da ga ne kidamo. Začinimo ga biberom i s malo soli sa unutrašnje strane. So dehidrira meso, a ono treba da ostane sočno. Slanina je takođe slana.
Stepenasto ređamo kriške dimljene slanine. Na njih stavljamo file.
Mocarelu i topljeni sir smo prethodno iseckali i stavljamo ih na file. Dodajemo po jedan kiseli krastavčić i malo kapra.
Posipamo izdrobljenim listićima sveže majčine dušice i stavljamo po stručak majčine dušice u rolat. Vrganje smo prethodno natopili u mlakoj vodi kako bi se hidrirali.
U tiganju sa zagrejanim maslacem na kratko propržimo pečurke i isceđene šumske pečurke dok tečnost ne ispari.
Sačuvamo vodu u kojoj su se kiselili vrganji za pečenje rolata. Dopunjavamo pečurke u punjenje ravnomerno i uvijamo stegnuti rolat od uže strane.
Čvrsto zavežemo belim pamučnim koncem. Stavljamo rolate u vatrostalnu činiju.
Krompir i šargarepu dobro operemo i sečemo ih na kolutove sa korom (moji su domaći).
Začinimo ih solju i pomenutim začinima. Ređamo ih oko mesnih rolatčića.
Zalivamo vodom iz pečuraka i belim vinom. Dodajemo u dva kraja listiće žalfije kako bismo pojačali arome. Posudu labavo prekrivamo aluminijumskom folijom.
Pečemo rolate u prethodno zagrejanoj rerni otprilike 25 min. na 180° С. Poslednjih pet minuta pojačavamo temperaturu na 200 prilikom pečenje i sklanjamo foliju kako bi porumenela korica slaninice. Vadimo ga iz rerne i ostavlkamo da odmori 5 min. pre nego što se iseče na porcije.
Za garnirung od pečuraka sotiramo sitno iseckan luk šalot. Začinimo solju, biberom, majčinom dušicom i dodajemo iseckane pečurke. Dinstamo ih dok ne bude gotovo.
Isti tiganj koristimo i za kanape od pirinča i koprive.
U zagrejanoj masnoći dinstamo koprivu i presovani čen belog luka. Začinimo solju i biberom.
Dodajemo prethodno na pari skuvan pirinač, dodavajući po malo vode u kojoj smo potapali vrganje.
Spremni smo da sastavimo tanjir. Na dnu oblikujemo kanape od pirinča i koprive.
Na njega ređamo kriške rolata, a sa strana garniramo pečurkama i prženim krompirićima. Aranžiramo svećim grančicama majčine dušice.
Savet: U sos od pečenje dodajte malo kisele pavlake i redukujte. Njime prelijte pečeno meso.