Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Slani rolat»Svinjsko vreteno Mančeva

Svinjsko vreteno Mančeva

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Svinjsko vreteno Mančeva
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
2
"Nešto zaista posebno za sve koji ne prave kompromise sa dobrim ukusom - Svinjsko vreteno šefa Mančeva"

Potrebni sastojci

  • Za dve porcije
  • svinjski ribić - 660 g
  • mocarela - 6 kriški
  • topljeni sir - 6 kriški, dimljeni
  • kiseli krastavčići - 2 komada
  • kapar - 8 komada
  • pečurke - 4 komada, iz konzerve
  • vrganj - 10 g, sušeni
  • slanina - 8 komada
  • majčina dušica - sveži stručkovi
  • žalfija - 2 listića
  • biber
  • morska so - krupna
  • voda - 60 ml, mlaka
  • belo vino - 50 ml
  • maslac - 30 g
  • za garnirung od krompira
  • mlad krompir - 4 komada, srednje veličine
  • šargarepe - 2 komada
  • majčina dušica - 1 kašičica, sveža
  • kurkuma - 1/3 kašičice
  • biber - 1/3 kašičice
  • čili - 1/3 kašičice
  • so
  • Za garnirung od pečuraka
  • pečurke - 200 g
  • maslac - 2 supene kašike
  • luk šalot - ½ glavice
  • majčina dušica - 1 stručak, sveža
  • biber
  • so
  • Za kanape od pirinča
  • pirinač - 1 šolja, kuvani
  • kopriva - 2 šoljice, zamrznuta
  • beli luk - 1 čen
  • voda - 3 supene kašike (iz sušenih pečuraka)
  • biber
  • so
  • maslinovo ulje - 1 - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Ovim veličanstvenim i sofisticiranim receptom vredi da ukrasite prazničnu trpezu.

Krhka svinjetina koja se topi je dopunjena bogatim nadevom od sira, pečuraka i aromatičnih začina, uvijen u hrskavu apetitnu koricu od slanine i sjajni topli garnirung.

Svinjsko meso se osuši i pažljivo se iseku po dužini da dva dela, oštrica noža ne treba da stigne do kraja. Rastvaramo file i stavljamo ga između dva sloja prozračne folije.

Pažljivo ga istucamo, ne koristeći svoju snagu, već pokušavamo da istanjimo meso, da ga ne kidamo. Začinimo ga biberom i s malo soli sa unutrašnje strane. So dehidrira meso, a ono treba da ostane sočno. Slanina je takođe slana.

Stepenasto ređamo kriške dimljene slanine. Na njih stavljamo file.

Mocarelu i topljeni sir smo prethodno iseckali i stavljamo ih na file. Dodajemo po jedan kiseli krastavčić i malo kapra.

Posipamo izdrobljenim listićima sveže majčine dušice i stavljamo po stručak majčine dušice u rolat. Vrganje smo prethodno natopili u mlakoj vodi kako bi se hidrirali.

U tiganju sa zagrejanim maslacem na kratko propržimo pečurke i isceđene šumske pečurke dok tečnost ne ispari.

Sačuvamo vodu u kojoj su se kiselili vrganji za pečenje rolata. Dopunjavamo pečurke u punjenje ravnomerno i uvijamo stegnuti rolat od uže strane.

Čvrsto zavežemo belim pamučnim koncem. Stavljamo rolate u vatrostalnu činiju.

Krompir i šargarepu dobro operemo i sečemo ih na kolutove sa korom (moji su domaći).

Začinimo ih solju i pomenutim začinima. Ređamo ih oko mesnih rolatčića.

Zalivamo vodom iz pečuraka i belim vinom. Dodajemo u dva kraja listiće žalfije kako bismo pojačali arome. Posudu labavo prekrivamo aluminijumskom folijom.

Pečemo rolate u prethodno zagrejanoj rerni otprilike 25 min. na 180° С. Poslednjih pet minuta pojačavamo temperaturu na 200 prilikom pečenje i sklanjamo foliju kako bi porumenela korica slaninice. Vadimo ga iz rerne i ostavlkamo da odmori 5 min. pre nego što se iseče na porcije.

Za garnirung od pečuraka sotiramo sitno iseckan luk šalot. Začinimo solju, biberom, majčinom dušicom i dodajemo iseckane pečurke. Dinstamo ih dok ne bude gotovo.

Isti tiganj koristimo i za kanape od pirinča i koprive.

U zagrejanoj masnoći dinstamo koprivu i presovani čen belog luka. Začinimo solju i biberom.

Dodajemo prethodno na pari skuvan pirinač, dodavajući po malo vode u kojoj smo potapali vrganje.

Spremni smo da sastavimo tanjir. Na dnu oblikujemo kanape od pirinča i koprive.

Na njega ređamo kriške rolata, a sa strana garniramo pečurkama i prženim krompirićima. Aranžiramo svećim grančicama majčine dušice.

Savet: U sos od pečenje dodajte malo kisele pavlake i redukujte. Njime prelijte pečeno meso.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: