Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjene paprike»Klasične bugarske punjene paprike sa telećim mlevenim mesom

Klasične bugarske punjene paprike sa telećim mlevenim mesom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Klasične bugarske punjene paprike sa telećim mlevenim mesom5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Punjene paprike, nezavisno da li su zelene ili crvene, uvek su omiljeno jelo bugarske kuhinje!"

Potrebni sastojci

  • teleće mleveno meso - 500 - 600 g
  • luk - 1 glavica, star
  • mladi luk - 1 vezica
  • pirinač - 1/2 šolje
  • šaragrepa - 1 komad
  • celer - 1 parče, od glavice
  • peršun - 1/2 vezice
  • majčina dušica - prstohvat, suva
  • čubar - prstohvat, suv
  • biber - 1/2 kašičice + miks zrna
  • so
  • paradajz - 1/2 pakovanja, konzerve
  • brašno - 1 kašika, prepečeno
  • maslinovo ulje
  • zelene paprike - oko 1 kg
  • so - krupna, krsitalna, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U mleveno meso se dodaju usitnjeni luk i takođe zeleniš, šargarepa, celer, opran pirinač, peršun, majčina dušica, čibar, biber, so. Dodaje se vpda i dobro se promešaju sastojci. Ne dinsta se prethodno nadev, koristi se sirov.

Paprike se očiste i pune se smesom od mlevenog mesa. Svaki otvor paprike se potapa u brašno. Poređa se u posudu za pečenje, preliva se maslinovim uljem, polovinom konzerve paradajza, dodaje se voda do polovine paprika i posipa se zrnima miksa bibera. Posoli se solju u kristalima.

Peče se na 200 stepeni 30 minuta.

Na vrućem tiganju se prepeče kašika brašna i nakon što su gotove paprike, izvadi se malo sosa, koji se razmesi sa prepečenim brašnom i sipa se nazad u posudu sa punjenim paprikama. Tako se sos jela zgusne i brašno nema sirov ukus.

Beleška: Paprike su bile zelene. Tačno deset komada.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: