Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Blaga baklava

Blaga baklava

Gergana  GeorgievaGergana Georgieva
Guru
2406087763
Blaga baklava
Fotografije: Gergana Georgieva
1 / 5
21/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Svakakve baklave smo spemali i probali, ali kao ovu blagu baklavu drugu nismo sretali"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • maslac - 125 g
  • za nadev
  • orasi - 1 šolja, mleveni
  • keks - 1 šolja, mleveni, čajni
  • jabuke - 2 komada
  • suvo grožđe - 4 kašike
  • cimet - 1 kašičica
  • šećer - 4 kašike
  • za sirup
  • šećer - 2 šolje
  • voda - 3 šolje
  • kora limuna - 1 kašika, narendana
* merne jedinice

Način pripreme

Spremite nadev za baklavu stavljajući u posudu mlevene orahe, mleveni čajni keks, jabuke (oljuštene i isečene na sitne kocke), suvo grožđe, cimet i šećer. Smesu dobro promešajte.

Uzmite dve kore iz pakovanja, namažite ih istopljenim maslacem i stavite nadev u jedan kraj po dužini kora.

Uvijte u rolat i stavite u namazanu posudu za pečenje. Tako nastavite dok se ne istroše kore i nadev.

Kada su sve kore uvijene i poređane, namažite ih odozgo pomoću četke obilno maslacem, nakon čega ih isečete na parčiće.

Stavite baklavu u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite je oko 40 minuta.

Kada dobije lepu crvenkastu preplanulost izvadite je i ostavite je da se ohladi.

Za to vreme spremite sirup, kuvajući vodu sa šećerom i narendanom korom jednog limuna.

Sklonite sirup sa vatre i njime prelijte hladnu baklavu.

Ostavite je 3-4 sata da upije sirup, nakon toga je blaga baklava spremna za konzumaciju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: