Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Bogat milibrot sa nitima

Bogat milibrot sa nitima

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2384k254
Bogat milibrot sa nitima
Fotografije: Vanya Georgieva
5 / 6
21/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
2
"Šta li sve ima u ovom milibrotu sa nitima, nije slučajno toliko bogat"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada (+ žumance za premazivanje)
  • sveže mleko - 250 ml
  • kvasac - 1 kockica /35 - 40 g/
  • ulje - 200 g + za posipanje
  • ulje - 200 ml (ili maslac + mast)
  • brašno - oko 1 kg
  • limun - 1 komad (kora)
  • vanila - 1 komad
  • rakija - 1 supena kašika
  • so - prstohvat
  • ratluk - 1 štapić
  • suvo grože - 100 g
  • kajsije - 100 g, suve
* merne jedinice

Način pripreme

U maloj posudi izgnječite kvasac sa šećerom dok ne dobijete gustu kašu, sipajte šoljicu mlakog mleka i brašno 3-4 supene kašike.

Ostavite da se aktivira, a za to vreme umutite jaja sa šećerom, odvojite jedno žumance za premazivanje.

Izrendajte žuti deo kore od limuna, sipajte preostalo sveže mleko i vanilu. Prosejte brašno i zamesite meko i lepljivo testo, posle počnite da dodajte po 1-2 kašičice masnoće, mesite testo dok ne upije celu masnoću.

Nakon dugog mešenja i dok ne dobijete glatko testo sa mehutićima, možete ga pokriti folijom i ostaviti da nadođe.

Podelite testo na 8 deloca (fitilja za milibrot) (može i na više delova ako želite da pravite manje milibrote).

Na fitilje stavite od nadeva i upletite milibrot pletenicu, uvijte u krug i stavite u namazan kalup ili obložen papirom za pečenje.

Ostavite oblikovane milibrote da nadođu, nakon toga namažite žumancem, orašastim plodovima i pospite šećerom. Pecite bogati milibrot sa nitima u ugrejanoj rerni na 160 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: