Način pripreme
Velika glinena posuda za pečenje.
Očistite povrće. Krompir isecite na velike kocke, šargarepu na krugove, luk na veće komade.
U veliki tiganj sipajte oko 2 supene kašike maslinovog ulja, ugrejte i porpžite krupnije iseckan luk, kocke krompira, šargarepu. Nakon 2-3 minuta začinite solju, alevom paprikom, čubrom i dodajte paradajz i kašičicu šećera, promešajte. Ostavite na umerenoj vatri 3-4 minuta.
Prebacite u glinenu posudu, dodajte bamiju, boraniju, tikvice, isečene na kockice i grašak. Prelijte maslinovim uljem iz tiganja, dodajte još malo, povrće voli masnoću, začinite ako je potrebno solju, dodjate miks bibera i prelijte rastopljenim bujonom.
Posni đuveč pecite na 200 stepeni oko 1 sat.
Prilikom serviranja posni đuveč sa graškom pospite iseckanim peršunom.