Način pripreme
Duboka šerpa sa debelim dnom, može da se koristi i ekspres lonac.
U veliku najlon kesu se sipa brašno, so, biber i 1/2 kašičice italjanskih začina. Dodaje se meso, isečeno na velike kocke i dobro se uvalja.
Masnoća se zagreva u dubokoj šerpi, sipaju se komadi teletine i zaprže se dok se ne karamelizuju sa svih strana. Izvadi se.
U čistu šerpu (može da se koristi i ekspres lonac) se sipa maslinovo ulje, dodaje se usitnjeni luk, luk u prahu, gnječeni beli luk i okreće se nekoliko puta dok ne omekša. Dodaje se balsamiko, paradajz pire, meša se minut, dodaje se krompir u kockama, batat u kockama, šargarepe isečene na velike klinove, celer, isečen na velike parčiće oko 4 cm, pola zvezdastog anisa, zrna miksa bibera, so, lovorv list, dodaje se i vorčester sos i preostali italijanski začini. Sipa se bujon u ako je neophodno i malo vode.
Šerpa se poklapa poklopcem (ili ako je ekspres lonac) i kuva se oko 20-25 minuta.
Sklanja se sa ringle i ako je sos bistiriji, može da se doda prirodni skrob, rastvoren u nekoliko kašika hladne vode. Ostavlja se da provri i teletina sa krompirom je gotova. Posipa se usitnjenim peršunom.
Koristila sam mlado teleće meso, jer ću sa njim biti sigurna da će biti dobar rezultat.