Škampi na sicilijanski način

Škampi na sicilijanski način

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
11k
351
872
02/11/2020
"Volimo italijansku kuhinju, kako da ne - da li ste probali već škampe na sicilijanski način"
Priprema15 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno35 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano149
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • škampi - 300 g, srednja veličina
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • belo vino - 50 - 60 ml
  • grapa - 3 kašike (možete da zamenite drugim jakim alkoholom)
  • pasata - 3 - 4 kašike (fino spremljen paradajz sos)
  • bosiljak - ili peršun
  • biber
  • čili - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo očistim škampe od glava, repa, oljuštim ih i posolim, posipam maslinovim uljem, limunom, belim lukom i ostavljam ih u frižider na 20 minuta. Ako žurite preskočite ovaj korak.

Uzimam svežu ljutu papriku, isečem unutrašnjost sa semenkama i sečem na tanke ivice. U tiganju zagrevam maslinovo ulje, dodajem isečene čenove belog luka i isečenu svežu ljutu papriku.

Kada se maslac zagreje stavljam škampe u tiganj, jedan do drugog, ne prekrivam ih, da se zarumene sa obe strane jedan minuta, nakon toga dodajem rakiju grapu (ili drugi jak alkohol) upaljenim štapićem dodirujem tečnost u tiganju tako da se alkohol zapali i flambira dok se ne ugasi (ako se brinete zbog ovog koraka dodajte vino, sačekajte da se redukuje minut i dodajte paradajz).

Nakon toga dodajem pasatu (ili kašiku paradajz pirea, razređenog sa 50 ml vode), razredim sos sa 50 ml vode ili belog vina.

Dodajem so i biber, pokrivam poklopcem i nastavljam kuvanje oko 4-5 minuta. Operem, osušim i isečem na sitno boiljak ili peršun.

Kada su gotovi škampi isključujem ringlu, začinim svežim bosiljkom ili peršunom i serviram vruće sa integralnim hlebom ili testeninom. Prijatno spremanje!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar