Način pripreme
Prvo očistim škampe od glava, repa, oljuštim ih i posolim, posipam maslinovim uljem, limunom, belim lukom i ostavljam ih u frižider na 20 minuta. Ako žurite preskočite ovaj korak.
Uzimam svežu ljutu papriku, isečem unutrašnjost sa semenkama i sečem na tanke ivice. U tiganju zagrevam maslinovo ulje, dodajem isečene čenove belog luka i isečenu svežu ljutu papriku.
Kada se maslac zagreje stavljam škampe u tiganj, jedan do drugog, ne prekrivam ih, da se zarumene sa obe strane jedan minuta, nakon toga dodajem rakiju grapu (ili drugi jak alkohol) upaljenim štapićem dodirujem tečnost u tiganju tako da se alkohol zapali i flambira dok se ne ugasi (ako se brinete zbog ovog koraka dodajte vino, sačekajte da se redukuje minut i dodajte paradajz).
Nakon toga dodajem pasatu (ili kašiku paradajz pirea, razređenog sa 50 ml vode), razredim sos sa 50 ml vode ili belog vina.
Dodajem so i biber, pokrivam poklopcem i nastavljam kuvanje oko 4-5 minuta. Operem, osušim i isečem na sitno boiljak ili peršun.
Kada su gotovi škampi isključujem ringlu, začinim svežim bosiljkom ili peršunom i serviram vruće sa integralnim hlebom ili testeninom. Prijatno spremanje!