Način pripreme
Ovaj recept je prava klasika, ratatuj sa patlidžanom i tikvicama Džulije Čajld!
Ovaj ratatuj je sjajan kao garnirung ili da se servira kao glavno jelo. Jelo je kolorično i sjajno je! Pored toga što se veoma jednostavno priprema.
Priprema povrća:
Postoje dve opcije za njihovu pripremu, tako što je jedna sa povrćem grilovanim u tiganju, namazano maslinovim ulje ili lekovitim biljkama, ili u rerni za koje dajem detaljan opis.
Prethodno zagrejte rernu do 200 stepeni.
Stavite tepsiju da donji ili srednji nivo u rerni. Stavite papir za pečenje u tepsiju i obilno premažite 1/3 šolje maslinovog ulja ili suncokretovog.
Isecite krajeve patlidžana na okrugle kriške ili kriške debljine 1/2 cm. Jednu po jednu krišku stavljajte na papir, pritisnite kako bi se nauljili maslinovim uljem u tepsiji i okrenite ih.
Poređajte kriške, premazane uljem ili maslinovim uljem u jedan sloj i pospite s 1/2 kašičice soli i biljkama iz Provanse.
Pecite otprilike 15 minuta, dok kriške patlidžana ne postanu mekane i da se blago savijaju, ostavite da se ohlade na kratko. Ostavite uključenu rernu.
U međuvremeno odsecite krajeve tikvica i isecite ih po dužini na kriške debljine ne više od 1/2 cm.
Posolite tikvice i ostavite ih da odstoje 15 minuta, nakon toga izbrišite so i vlagu - u suprotnom slučaju vaš ratatuj može da postane suviše vodenast.
Isecite paradajze na kriške debljine 1/4 cm. Rasporedite kriškje i blago ih pospite 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera.
Ređanje povrća:
U posudu za pečenje pospite kašičicu suvih biljki po celom dnu i 1 kašičicu maslinovog ulja. Stavite jednu ili dve kriške patlidžana po dužini na posudu za pečenje.
Poređajte dve tikvice do patlidžana, nakon toga stavite 2 ili 3 kriškice paradajza ispred tikvica. Ponovite dok se tepsija ne popuni naizmeničnim patlidžanom, tikvicama i paradajzom.
Poređajte svaki novi red kriški, tako da kolirični gornji rubovi prethodnog reda budu vidljivi.
Toping i pečenje:
Pomešajte mrvice hleba (krupno samlevene), parmezan i kašičicu biljaka iz Provanse. Dodajte supenu kašiku maslinovog ulja, nakon toga trljajte prstima kako biste raširili mrvice, ali nemojte ih gnječiti.
Ravnomerno pospite mrve po povrću i namažite ostali maslac po svom povrću.
Stavite jelo u centar rerne i pecite 40 minuta.
Uživajte u tradicionalnom ratatuju korak po korak - ratutuj na provansalski način i recept velike Džulije Čajld!
Neka vam je slatko!