Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Ratatuj»Tradicionalai ratatuj korak po korak

Tradicionalai ratatuj korak po korak

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Tradicionalai ratatuj korak po korak
Fotografije: Ivelina
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Evo vam recept za tradicionalni ratatuj - upravo takav, kakav želite da bude"

Potrebni sastojci

  • Povrće
  • maslinovo ulje - 1/2 šolje
  • patlidžani - 1 veliki ili 2 srednja
  • provansalske biljke - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • tikvice - 2 srednje /oko 1 kg/
  • paradajz - 3 ili 4, sazreo /oko 1 kg/
  • biber - 1/2 kašičice, sveže mleven
  • Za posipanje
  • mrvice hleba - 1/2 šolje, sveže, ne mnogo sitno samlevene
  • parmezan - 1/3 šolje, sveže izrendan
  • biljke iz Provanse
  • majčina dušica - 2 kašičice, sušena, svaka vrsta je pogodna
  • čubar - 1/2 kašičice
  • ruzmarin - 1/4 kašičice, sušeni
  • menta - 1/4 kašičice
  • semenke mirođije - ć 1/8 kašičice
  • žalfija - 1/8 kašičica, sušena
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj recept je prava klasika, ratatuj sa patlidžanom i tikvicama Džulije Čajld!

Ovaj ratatuj je sjajan kao garnirung ili da se servira kao glavno jelo. Jelo je kolorično i sjajno je! Pored toga što se veoma jednostavno priprema.

Priprema povrća:

Postoje dve opcije za njihovu pripremu, tako što je jedna sa povrćem grilovanim u tiganju, namazano maslinovim ulje ili lekovitim biljkama, ili u rerni za koje dajem detaljan opis.

Prethodno zagrejte rernu do 200 stepeni.

Stavite tepsiju da donji ili srednji nivo u rerni. Stavite papir za pečenje u tepsiju i obilno premažite 1/3 šolje maslinovog ulja ili suncokretovog.

Isecite krajeve patlidžana na okrugle kriške ili kriške debljine 1/2 cm. Jednu po jednu krišku stavljajte na papir, pritisnite kako bi se nauljili maslinovim uljem u tepsiji i okrenite ih.

Poređajte kriške, premazane uljem ili maslinovim uljem u jedan sloj i pospite s 1/2 kašičice soli i biljkama iz Provanse.

Pecite otprilike 15 minuta, dok kriške patlidžana ne postanu mekane i da se blago savijaju, ostavite da se ohlade na kratko. Ostavite uključenu rernu.

U međuvremeno odsecite krajeve tikvica i isecite ih po dužini na kriške debljine ne više od 1/2 cm.

Posolite tikvice i ostavite ih da odstoje 15 minuta, nakon toga izbrišite so i vlagu - u suprotnom slučaju vaš ratatuj može da postane suviše vodenast.

Isecite paradajze na kriške debljine 1/4 cm. Rasporedite kriškje i blago ih pospite 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera.

Ređanje povrća:

U posudu za pečenje pospite kašičicu suvih biljki po celom dnu i 1 kašičicu maslinovog ulja. Stavite jednu ili dve kriške patlidžana po dužini na posudu za pečenje.

Poređajte dve tikvice do patlidžana, nakon toga stavite 2 ili 3 kriškice paradajza ispred tikvica. Ponovite dok se tepsija ne popuni naizmeničnim patlidžanom, tikvicama i paradajzom.

Poređajte svaki novi red kriški, tako da kolirični gornji rubovi prethodnog reda budu vidljivi.

Toping i pečenje:

Pomešajte mrvice hleba (krupno samlevene), parmezan i kašičicu biljaka iz Provanse. Dodajte supenu kašiku maslinovog ulja, nakon toga trljajte prstima kako biste raširili mrvice, ali nemojte ih gnječiti.

Ravnomerno pospite mrve po povrću i namažite ostali maslac po svom povrću.

Stavite jelo u centar rerne i pecite 40 minuta.

Uživajte u tradicionalnom ratatuju korak po korak - ratutuj na provansalski način i recept velike Džulije Čajld!

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: