Način pripreme
Kada je miks plodova mora zamrznut, sprema se jednostavno, jer su svi na jednom mestu - škampi, školjke i lignje, gotovi i isečeni.
Spremam tako što prvo odmrznem plodove mora, sečem čenove belog luka, peršun, šampinjone na trakice, lisičarke ostavljam cele, samo ako su mnogo velike sečem na dva dela.
Zagrevam dve kašike maslinovog ulja i malu grudvu maslaa na ne mnogo vrućem tiganju, dva minuta da se aromatizuje maslinovo ulje. Odmah dodajem škampe, školjke, lignje, prelivam vinom, pojačavam ringlu da vri sa plodovima oko 5 minuta, nakon toga dodajem pavlaku*, može biti životinjska, tečna ili kisela.
U drugom tiganju sa malom grudvom maslaca dinstam lisičarke i šampinjone blago, da se dinstaju oko 5 minuta, i dodajem u plodove mora i sos od pavlake.
Jedno pojašnjene - ako odaberete kiselu pavlaku, dodajte sa vinom, jer je gusta, i dinstajte zajedno.
Smanjujem ringlu na srednju temperaturu i dinstam dok se ne zgusne i ne bude gotovo, oko 15-20 minuta.
Sos se oboji u blado žuto od lisičarki, miriše predivno i izuzetno je ukusan.
Servirala sam plodove mora sa pečurkama i pavlakom sa fokačom.
Prijatno!