Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Savršeni uskršnji kolači

Savršeni uskršnji kolači

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Savršeni uskršnji kolači
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
4
"Savršeni uskršnji kolači postoje i ovim receptom to dokazujemo"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada (1 žumance, za mazanje)
  • sveže mleko - 350 ml
  • šećer - 300 g
  • masnoća - 180 g (maslac + ulje + mast)
  • limun - 1 komad (kora)
  • pomorandža - 1 komad (kora)
  • so - prstohvat
  • esencija - 1 ampula, tečna, za uskršnji kolač
  • vanila - 1 komad (po želji: mastiks i kardamon)
  • rakija - 1 kašika
  • sveži kvasac - 1 kocka
  • brašno - 1 kg
  • ratluk - 2 kutije
  • bademi - 100 g
  • ratluk - 2 kutije
  • bademi - orasi za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte mleko i spajte malo deo u posudicu sa namrvljenim kvascem, promešajte sa 2 kašike šećera i 3 kašike brašna.

Ostavite da se dobro aktivira, a za to vreme odvojte žumanca preostalih jaja, umutite veoma dobro sa šećerom i preostalim mlekom. Narendajte limun i pomorandžu (samo žuti deo) i dodajte vanilu i aromu za uskršnji kolač ili limun.

Prosejte brašno, napravite udubljenje i sipajte smesu sa aktiviranim kvascem.

Istopite mast i maslac, pomešajte ih sa uljem u jednakim količinama ili kako više volite.

Počnite da mesite, sipajući i masnoću i brašno dok ne dobijete veoma mekano testo.

Neprestano mažite ruke, mesite i razvlačite, sipajte u kesu i tako onoliko puta koliko je neophodno dok se ne dobiju mehurići i konci, koji se vide pri mešenju.

Ostavite gotovo testo da naraste, nakon toga podelite na delove i pravite fitilje, koje posipate ratlukom ili slatkom (suvo grožđe, kajsije, borovnice).

Blago pritiskajte fitilje da se zatvore sa nadevom i uvrnite, uvrnute fitilje spletite u labavu pletenicu i stavite u kalupe.

Ostavite da narasttu, nakon toga mažite, pospite i pecite i rerni zagrejanoj na 170 stepeni, zavisi od rerne.

Savršeni uskršnji kolači su gotovi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: