Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja od povrća sa šparglama

Lazanja od povrća sa šparglama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Lazanja od povrća sa šparglama
Fotografije: Ivelina
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
3
"Nemojte razmišljati, nego odmah zapišite recept za lazanju sa šparglama - trebaće vam"

Potrebni sastojci

  • listovi za lazanje - 250 g ( od tvrde pšenice ili bez glutena)
  • maslinovo ulje - ekstra virgin
  • špargle - 500 g
  • šalot - 1 komad
  • belo vino - 2 - 3 supene kašike
  • grana padano - 100 g ili drugo po izboru (emental itd)
  • maslinovo ulje - po ukusu
  • bešamel
  • maslac - 50 g
  • brašno - 50 g ili 30 g bez glutena
  • sveže mleko - 1/2 litre
  • parmezan - 3 supene kašike, rendan
  • muskatni oraščić
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Sezona špargli je došla i vreme je da vam predložim recept za ukusnim i korisnim šparglama. Špargle nisu toliko popularne kod nas.

Uprkos tome špargle su toliko korisne da obavezno moraju prisustvovati na našem meniju. Možda ne znate, ali ovo povrće je jedno od najboljih kada je reč o detoksikaciji, pravi afrodizijak i podmlađuje kao ni jedno drugo.

Lazanja sa šparglama je idealna recept ako ne želim oda pripremamo uobičajenu lazanju na trpezi, ali želimo da iskoristimo jedinstveni miris špargli.

Priprema špargli:Operite pažljivo špargle i odvojite krajeve stabla. Isecite ih na prstenove (oko 1 cm), ostavite nekoliko vrhova celih. Kuvajte špargle 3-4 minuta. Ocedite u đevđiru.

Isecite šalot i dodajte ga u tiganj sa malo maslinovog ulja, nakon toga sotirajte oko 2 minuta. Sipajte 2-3 supene kašike vina, dodajte špargle i poklopite tiganj. Kuvajte još oko 5 minuta ili dok vino ne ispati.

Pripremite bešamel. U šerpi rastopite maslac na umerneoj vatri, dodajt ebrašno, mešajte dok se ne zapeče (to je ako koristite obično brašno).

Ako koristite bezglutensko brašno, ne treba da zapečete, nego dodajte u mleko i skuvajte. Nakon toga sipajte odjednom hladno mleko, nastavite da mešate dok ne počne da kipi.

Nakon toga smanjite vatru i kuvjate oko 5-6 minuta, mešajte s vremena na vreme. Bešamel ne treba mnogo da bude gust. Skinite sa vatre. Dodajte prstohvat muskatnog oraščića i biber.

Ako je bešamel previše gust dodajte malo mleka. Ostavite sa strane i dodajte parmezan u njega, mešajte, korigujte ako je potrebno so (po želji).

Skuvajte kore za lazanju u posoljenoj vodi 4-5 minuta. Listove lazanje koje sam pripremala su bez glutena, ako su vaše od tvrde pšenice, moguće je da ćete ih kuvati malo duže, ali da su al dente.

Rasporedite kašiku bešamela u dno kalupa za pečenje. Poređajte sloj testenine, nakon toga pokrijte Bešamelom, nakon toga špargle i rendani kačavalj. Nakon toga ponovo list lazanje. Nastavite tako dok ne potrošite i završite kremom.

Poređajte na vrhu hrskave cele vrhove špargli koje ste odvojili i pospite rendanim parmezanom.

Pecite 20 minuta na 180 stepeni sa ventilatorom. Izvadite iz rerne i servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: