Način pripreme
Pirinač vrste Arborio, kosa i ovalna zrnca, se skuva u vodi ili može i u bujonu po vašem izboru dok ne bude gotov, ali ne treba da se raskuva.
Začinjava se sa malo kurkume, soli i bibera. Kada se ohladi, dodaje se parmezan ili kao ja, kačkavalj - u ovom slučaju oko 150 grama.
Prave se loptice od pirinča, veličine mandarine, a u sredinu se stavljaju loptice topljenog sira (mocarela). Ja sam isekla na pola, kao što sam pokazala na slici, topljeni sir i oblikovala sam u loptice.
Uvaljaju se u brašno, jaje i prezle.
Ostavljaju se oko 15 minuta u zamrzivaču ili oko sat u frižideru. Prže se u ulju u maloj kaseroli, tek toliko da ih prekrije, i na ne mnogo visokoj temperaturi, da se sir ne rastopi.
Ostavljaju se na kuhinjskom ubrusu, dok ne upije masnoću. Ova količina je za 16 aranćina.
Za sos od belog luka: kiselo mleko, malo senfa, mirođija isečena na sitno (može i suva), beli luk i prahu, koji se meša dok se ne dobije ujednačena masa. Konzumiraju se topli. Nek vam je slatko!