Način pripreme
Prvo počnite sa pravljenjem krokana. U suvom tiganju zapecite orahe 2-3 minuta, mešajuću neprestano. Nakon toga dodajte šećer i mešajte, dok se orasi ne karamelizuju. Pazite da karamel ne pregori, jer će gorčiti. Sipajte na papir za pečenje i rasporedite. Ostavite da se krokan ohladi, nakon toga ga izlomite.
Ako su ostali previše veliki parčići možete kratko da blendirate.
Isecite ratluk na sitne parčiće. Uvaljajte ih u šećer u prahu, da se ne zalepe jedni za druge. Možete da koristite šećer iz posudice.
U posudi umutite jaja sa šećerom i vanilama u vazdušast krem, dok se šećer ne istopi.
Dodajte u tankom mlazu ulje i ponovo promešajte. Pomešajte sodu sa kiselim mlekom. Dodajte i njih.
Prosejte brašno i dodajte ga u porcijama u smesu. Promešajte dok ne postane homogena. Dodajte u smesu polovinu krokana, 1/2 ratluka i sušeno voće.
Namažite kalup za kolač sa mekim maslacem i pospite filetirane bademe, tako da se zalepe za maslac. Nakon toga sipajte smesu za kolač. Odozgo pospite preostalim krokanom i ratlukom. Blago pritisnite na unutra svako parčence ratluka.
Stavite kolač u blago zagrejanu rernu i pecite 30-35 minuta na 170 stepeni dok čačkalica ne bude suva. Nakon što se ispeče ostavite kolač u kalupu 10 minita i nakon toga ga okrenite na odgovarajući tanjir ili poslužavnik.
Isecite potpuno ohlađen kolač sa krokanom od oraha i ratlukom.
Veoma aromatičan kolač sa bogatim nadevom i ukusnom, hrskavom koricom.
Nek vam je slatko!