Čokoladna medena torta

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Čokoladna medena torta
Fotografije: Rositsa Petrova
8 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
12
"Slatka kao med, topi se u ustima kao čokolada - pogodite, ovo je naša Čokoladna medena torta"

Potrebni sastojci

  • za čokoladne ploče
  • brašno - 350 g
  • šećer - 150 g
  • jaja - 2 komada
  • med - 70 g
  • maslac - 100 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • kakao - 30 g
  • za krem
  • sveže mleko - 500 g
  • jaja - 3 komada
  • prirodni skrob - 40 g
  • šećer - 150 g
  • vanila - 1 komad
  • čokolada - 100 g (prirodna)
  • maslac - 150 g
  • za čokoladni ganaš
  • tečna pavlaka - 200 ml
  • čokolada - 200 g (prirodna)
  • za preliv
  • čokolada - 100 g (prirodna)
  • maslac - 25 g
  • ulje - 2 - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Najpre počnite sa pripremom čokoladnih kora. Prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo.

U posudu na pari stavite šećer, maslac i med dok se ne istope. Umutite jaja i u tankom mlazu dodajte uz neprestano mešanje. Dodajte i sodu i mešajte 10 minuta. Voda ne treba jako da vri. Nakon toga skinite sa ringle.

U vruću smesu počnite da dodajete po malo suve smese, mešajući kašikom. Dobiće se veoma gusto testo, koje se teško meša.

Čim stavite celu suvu smesu, ostavite na 15 minuta na sobnoj temperaturi da se ohladi. Oblikujte ohlađeno testo u 5 jednakih lopti. Prekrijte ih folijom i stavite u frižider na 30 minuta.

Od papira za pečenje isecite 5 krugova sa prečnikom od 26 cm. Počnite da razvijate svaku loptu testa direktno na isečenim krugovima, bez dodavanja brašna. Nakon toga uzmite viljušku i probušite koru kako bi mogla ravnomerno da se ispeče.

Svaku ploču pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 8 minuta. Odamh nakon pečenja, dok je kora jop meka, možete da isečete krajeve, ako niste oblikovali pravilan krug.

Dok se kore u potpunosti hlade, pripremite krem. Umutite jaja i šećer. Dodajte skrob i vanilu. Ugrejte sveže mleko dok ne proključa. U tankom mlazu uz neprestano mešanje dodajte smesu sa jajima. Mešajte dok se krem ne zgusne i sklonite sa ringle.

Istopite čokoladu na pari i dodajte je u gotov krem, dok se u potpunosti ne upije. Ostavite krem da se ohladi, ali ga mešajte periodično, da se ne bi uhvatila korica.

Kada krema ostane na sobnoj temperaturi, mikserom umutite meki maslac dok ne pobeli. Mikserom umutite i krem i u porcijama počnite da dodajete sipkasti maslac. Čim se dobro pomešaju, možete da sastavite tortu, tako što naizmenično slažete koru i krem. Na svaku koru stavite po 5-6 supenih kašika krema i rasporedite svuda. Tortu premažite i sa strana i ostavite je na 2-3 sata na sobnoj temperaturi, a nakon toga na 5-6 sati u frižideru, da se stegne.

Pavlaku za ganaš zagrejte do ključanja, sklonite sa ringle i unutra izlomite čokoladu. Mešajte dok se ne istopi. Ostavite da se malo ohladi i stavite ga u frižider na 20 minuta. Nakon što se ohladi, umutite ga mikserom na visokom ubrzanju i ovim ganašem premažite tortu odozgo i sa strana. Stavite u frižider na 30 minuta.

Stavite čokoladu i maslac za glazuru u posudu na vodenu paru dok se ne istope, u njih dodajte i ulje i mešajte. Blago ohladite i ovom glazurom prelijte tortu odozgo.

Ova čokoladn torta je dosta teška, ali vredi svake minute posla. Ukus je neponovljiv.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Boki Lazic
Boki Lazic
Ime joj odlično stoji
30.06.2021 23:36