Pile punjeno heljdom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Pile punjeno heljdom
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Ako vam krene voda na usta samo dok spremate nadev za piletinu da znate da ste na pravom putu"

Potrebni sastojci

  • pile - 1 1/2 kg
  • heljda - 150 g, kuvana
  • maslac - 2 kašike
  • svinjsko meso - 100 g (bez masnoća, kare ili kotlet)
  • beli luk - 8 čenova
  • luk - 1 glavica
  • voda - 1/2 šolje
  • pečurke - 300 g (marinirane, po izboru)
  • sušeni vrganji - 1 kašika
  • so
  • biber - po ukusu
  • biljna masnoća - 4 kašike
  • maslac - 30 g (za mazanje pileta)
  • peršun - 1/2 vezice
  • ruzmarin - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Heljda je zdrava hrana. Bogate je lako usvojivim belančevinama, uljučujući nezamenljive arginin i lizin; ugljenim hidratima, vlaknima, jabukovom, limunskom i oksalovom kiselinom, vitaminima iz grupe B, PP, P, E i mnogim elementima: gvožđem, bakrom, cinkom, borom, jodom, niklom, magnezijumom i drugo. Ima malo masnoća što je čini idelanom za dijetalnu ishranu.

Operite heljdu dobro i ostavite je da se krčka u kipućoj vodi 5-10 minuta dok zrna ne omekšaju, ali ne previše.

Ocedit zrna heljde i zapržite ih u zagrejanoj masnoći.

U drugom tiganju zagrejte masnoću i zapržite u njoj usitnjeni luk, oljušten i na tanke kriške isečen beli luk, jedni crvenu svežu papriku isečenu.

Nakon što se zarumene dodajte u njih u malim zalogajima marinirane pečurke i natopljene vrganje.

Ostavite da se dinstaju 10-15 minuta.

Pile se opere i osuši dobro. Posipa se solju, biberom, ruzmarinom i maslacem sa svih strana, napuno se nadevom od heljde i zatvara se čačkalicama.

Punjeno pile se stavlja u posudu za pečenje sa malo vode na dnu i preliva se maslinovim uljem.

Stavlja se da se peče u zagrejanoj rerni do 200 stepeni oko 1 sat.

Prijatno spremanje mog recepta za punjeno pile sa heljdom i ukusan i zdrav obrok nek vam je!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: