Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Pečeni Krompir»Štapići sa batatom i začinima iz rerne

Štapići sa batatom i začinima iz rerne

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2173k216
Štapići sa batatom i začinima iz rerne
Fotografije: marcheva14
1 / 5
24/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Zdravi i ukusni i veoma laki za pripremu - štapići sa batatom i začinima iz rerne"

Potrebni sastojci

  • batat - oko 900 g
  • maslac - 2 supene kašike
  • parmezan - 30 g, fino izrendan
  • kukuruzni skrob - 1 1/2 supene kašike
  • beli luk u prahu - 1 kašičice
  • so - 1/2 kašičice
  • biber - po ukusu
  • kumin - 1/4 kašičice, u prahu
  • bosiljak - 1/4 kašičice, suv
  • kajenski biber - 3 prstohvata
  • sos
  • kisela pavlaka - 60 g
  • senf - 1/2 kašičice
  • beli luk u prahu - 3 prstohvata
  • čili - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni

Dva ravna pleha, obložena papirom za pečenje.

Krompir oljuštite i isecite na kriške debljine oko 6 mm. Poređajte jedan na drugi i isecite na štapiće debljine 6 mm. Stavite u duboku posudu.

Odozgo sipajte kukuruzni skrob, beli luk u prahu, suvi bosiljak, kumin, so, biber, kajenski biber i fino izrendan parmezan. Dodajte rastopljeni maslac i mešajte rukama dok se ne zalepe dobro po štapićima krompira, zato što oni liče na štapiće.

Svaki krompir rasporedite pojedinačno u pleh za pečenje.

Pecite na 200 stepeni oko 20/25 minuta. Ako stavljate dva pleha u isto vreme, nakon 15 minuta zamenite mesta, tako će se ravnomerno pripremiti.

Izvadite, možete posuti sa još malo rendanog parmezana i servirajte sa sosom od kisele pavlake, belog luka u prahu, snefa i malo krupnijeg čilija za pikantan ukus.

Batat je lep i pržen, ali i pečen u rerni. Predlažem jedan lak i brz recept, zdraviji zato što je pečen. Jedan od najvanižnijih koraka da bi bili hrskavi je da ga tanko isečete, na milimetre koji su navedeni, zato što ako je debeo neće biti hrskav kao štapići.

Takođe i korišćenje kukuruznog skroba pomaže da dobijete ukusan krompir, pošto skrob apsorbira vlagu i čini ih da imaju hrskavu koricu, dok unutrašnjost ostaje meka i nežna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: