Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Preliveni sitni kolači»Cvetovi Slatko blaženstvo za sirupom

Cvetovi Slatko blaženstvo za sirupom

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Cvetovi Slatko blaženstvo za sirupom
Fotografije: Kulinarna mreja
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Samo jedna stvar može biti slađa, a to je da probaš da napraviš ove sirupom prelivene cvetove i da ih poslužiš osobama koje voliš"

Potrebni sastojci

  • Namirnice za testo
  • maslac - 100 g na sobnoj temperaturi
  • ulje - 90 ml
  • kiselo mleko - 100 g
  • griz - 100 g
  • sirće - 1 kašika
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanila - 1 pakovanje
  • so - 1 prstohvat
  • brašno - 3 šolje od 200 ml
  • Za nadev
  • orasi - mleveni
  • cimet - 1 kašičica
  • Za sirup
  • šećer - 2 šolje od 200 ml
  • voda - 3 šolje
  • limun - 1 kriška
  • cimet
  • pistaći
  • kokosovo brašno
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno prethodno prosejte, a orahe i pistaći sameljite (možete da koristite i kikiriki ili bademe).

Brašno stavite u odgovarajuću posudu, a u drugoj stavite mlevene orahe i cimet i dobro ih promešajte. U treću posudu ubacite maslac, ulje, kiselo mleko, sirće, prašak za pecivo, griz i prstohvat soli. Dobro promešajte namirnice dok ne dobijete homogenu smesu.

Dodajte malo po malo brašna, a cilj je da umesite testo, koje mekano, lagano rastresito i ne lepi se za ruke.

Kidajte loptice od testa velične oraha, lagano ih spljeskajte dlanovima i u testo stavite 1 kašičicu nadeva, zatvorite testo i napravite loptu od njega. Poređajte slatke loptice u pleh, pokriven papirom za pečenje. Kada poređate lopte, uzimajte jednu po jednu i oblikujte ih kao što je prikazano na slikama.

Ako želite i boju, potopite poklopac u cimet ili kakao! Kada je šara gotova, na sredini pritisnite kažiprstom da formirate udubljenje.

Pecite kolače u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok lagano ne porumene. Stavite pleh na sredinu rerne.

Dok se kolači peku, pripremite sirup. U posudu sipajte šećer i vodu i stavite na vatru. Kada masa proključa, dodajte krišku limuna i kuvajte oko 10 minuta na umerenoj vatri.

Kolače ostavite da se ohlade i prelijte ih toplim, ali ne i vrelim sirupom. Ostavite ih da upiju tečnost.

Kolače prelivene sirupom ukrasite cimetom, pistaćima ili kokosovim brašnom i poslužite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: