Način pripreme
Tikvice se operu, narendaju se na krupni, posipaju se solju i nakon deset minuta se dobro ocede.
Pomešamo sa jednim jajetom, namrvljenim sirom, peršunom, solju po ukusu, biberom i 1-2 kašike brašna.
Promeša se u kašu. Kašikom se oblikuju loptice, stavljaju se u posudu sa brašnom i kašikom se posipaju odozgo brašnom i blago se polupaju obrnutom stranom kašike.
Uzima se svaka loptica sa dve viljuške i stavlja se u posudu sa umućenim jajetom pri čemu se uvalja pažljivo da se ne raspadne.
Opet se kašikom ubacuje u zagrejano ulje i odozgo se pritiska da se dobije ćuftica.
Pržimo ćuftice od tikvica dok ne postanu zlataste sa obe strane.
Serviramo ćuftice od tikvica za početnike sa odgvarajućom salatom ili sosom od belog luka.
Đakonija!