Način pripreme
1. Kravljim maslacem namažite 12 korpica za mafine od tvrđeg materijala ili silikona. Može i običnih papirnih, ali kod njih postoji rizik da se slane pitice upornije zalepe, što u svakom slučaju nije fatalno. Poređajte korpice u udubljenja kalupa za mafine.
2. Iseckajte luk i šargarepu i dinstajte ih 4 minuta u maslinovom ulju. Na susednoj ringli blanširajte u ključaloj vodi ružice brokolija 5 minuta, a nakon toga ih lepo ocedite.
3. Kada luk i šargarepa omeknu, stavite slaninu, iseckanu na kockice. Pržite 3-4 minute sve i sklonite sa vatre da se blago ohlade.
Za to vreme uključite rernu da se zagreva do 180 stepeni.
4. Umutite jaja sa prstohvatom soli i crnim biberom. U njih sipajte pavlaku i promešajte. Po želji možete da dodate i oko 40-50 grama izrendanog kačkavalja.
Sipajte ovu smesu u povrće i slaninu i lepo promešajte.
5. U svaku korpicu za mafin stavite po jednu ružicu brokolija i odozgo prelijte pripremljenom smesom, ali da ne punite skroz do gora.
Ako vam ostane smese, stavite još kalupčića i sipajte je u njih. Mojih je na primer ispalo 16 komada, ali pretpostavljam, zato što su manji od standardne eličine.
6. Pecite mini pite u zagrejanoj rerni 20-25 minuta.
Poslužite tople ili hladen za jelo u svako doba. Mini pitice sa brokolijem u kalupima za mafine su veoma pogodne za piknik ili kao doručak na poslu.
Prijatno!