Način pripreme
Tanov Apur (spas) - specijalitet je jermenske kuhinje.
Ovo je supa od kiselog mleka.
Neverovatna jermenska supa koja se može služiti i topla i hladna. Veoma korisna i supa koja če vas učiniti sitima.
Najvažnije na šta morate da obratite pažnju prilikom pripreme ove supe je da ne presečete (da se ne zgrudva) kiselo mleko. Uvek birajte gušće kiselo mleko koje nema jako kiseo ukus. U originalu se ovaj recept priprema sa pšenicom, ali postoje i opcije sa pirinčem ili nekom drugom kuvanom žitaricom.
Pre nego što počnete da kuvate supu, morate pripremiti (skuvali) pšenicu ili pirinač, a takođe i pripremili luk.
U tiganju upržite sitno seckani luk na maslacu nekoliko minuta dok luk ne dobije zlatnu boju.
Kada su ova dva postupka gotova, možete započeti pripremu supe.
Evo pripreme za Tanov Apur - supe od kiselog mleka:
Umutite jaje, brašno i kiselo mleko u šerpi u kojoj ćete kuvati, pa dodajte vodu malo po malo, mešajući jednom rukom. Treba da dobijete glatku, retku smesu. Smesu stavite na vatru, pa je prokuvajte i neprestano mešajte.
Nakon što smesa proključa smanjite vatru na minimum, a u supu dodajte prethodno skuvanu pšenicu ili pirinač, prženi luk, sitno iseckani korijander, peršun ili nanu (po želji možete staviti od svega po malo).
Pustite da se kuva 10-15 minuta, povremeno mešajući, a zatim sklonite sa vatre.
Ako želite da supa sa pšenicom bude ređa, malo povećajte količinu vode. Kada se supa ohladi ona se zgusne.
Ova supa se može jesti i topla i hladna.