Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Sarme od lista vinove loze za Badnje veče

Sarme od lista vinove loze za Badnje veče

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k122
Sarme od lista vinove loze za Badnje veče
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 5
13/01/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
5
"Sarme od vinove loze za Badnje veče - posne i ukusne!"

Potrebni sastojci

  • listovi vinove loze - 50 komada, pasterizovani
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 2 komada
  • pirinač - 200 g
  • paradajz - 2 komada
  • nana - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašičice
  • ulje - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Sarme od vinove loze za Badnje veče - posne i ukusne!

Izvadite listove vinove loze iz tegle i ostavite ih da se ocede.

Pirinač se veoma dobro pere do čiste vode.

Luk se očisti, opere i sitno isecka.

Šargarepa se oljušti, opere i iseče na kockice.

Paradajz se opere, očisti od drške i iseče na kockice.

Luk i šargarepu propržite na ulju u tiganju na srednjoj vatri 10 minuta.

Nakon što se proprže, dodajte oprani pirinač i pržite 5 minuta, pa dodajte paradajz i 300 ml vruće vode.

Smesa se dobro promeša i dinsta dok pirinač ne upije vodu, nakon čega se doda nana, aleva paprika i so.

Dobro promešajte i sklonite sa vatre.

Ostavite da se ohladi.

U svaki list vinove loze stavlja se nadev i umotava se sarma.

Na dno šerpe se ređaju listovi vinove loze na koje se stavljaju uvijene sarme od lozovog lista.

Na vrhu se postavlja tanjir, okrenuta dnom na gore.

Dodajte vodu da prekrije tanjir.

Kuvajte 15 minuta nakon što voda proključa na srednjoj vatri. Dobijaju se veoma ukusne posne sarme.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: