Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača sa sodom»Prosta pogača sa sodom

Prosta pogača sa sodom

ZoriZori
Guru
8932865k
Prosta pogača sa sodom
Fotografije: Zori
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Prosta, ali fantastično ukusna pogača sa sodom, koju ćete izlomiti sa uživanjem"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • kiselo mleko - 300 g
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1 kašičica (ravna)
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • ulje - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno prosejte dva puta kroz sito. Sipajte ga u posudu i napravite udubljenje u njemu. U udubljenje dodajte jaje, šećer, ulje, so i kiselo mleko u koje ste prethodno rastvorili sodu bikarbonu.

Promešajte kašikom i postepeno dodajte brašno, ako je neophodno.

Umesite rukama mekano i elastično testo.

Prebacite testo u tepsiju, prethodno nauljenu i posutu brašnom, pa testo lagano razvucite prstima do zidova tepsije. Drvenom kašikom napravite rupice po pogači.

Premažite pogaču umućenim žumancem sa kašikom ulja i ostavite je da se odmori oko 20 minuta.

Pogaču sa sodom ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni i pecite dok ne bude gotova, a tepsiju okrenite nekoliko puta tokom pečenja, kako bi se pogača ispekla ravnomerno.

Nakon pečenja, pogaču umotajte u čistu pamučnu krpu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: